Nieuws

Overzicht monitoring ecologie Boeren voor Natuur Biesland

Gepubliceerd op
24 januari 2012

Alterra maakte een tussenstand (2005-2010) van ecologiegegevens die verzameld zijn in het project Boeren voor Natuur Biesland. Het handzame rapport geeft een prettige doorsnede van wat al is bereikt en een doorkijk naar wat er nog valt te verwachten.

Image.jpg

In de Polder van Biesland bij Delft wordt Boeren voor Natuur uitgeprobeerd. Dit is een visie op een andere manier van boeren, met als doel meer natuur op het boerenland, een mooier landschap en een betere waterkwaliteit. Sinds de start van het project is al veel veranderd in de polder. Er zijn landschapselementen aangelegd, vooral in de vorm van natuurvriendelijke oevers. Het peilbeheer is aangepast, zodat in het voorjaar de grond langer nat blijft. En de boer is de kringloop van nutriƫnten aan het sluiten.

Hierdoor wordt mest schaars en gaan sommige plekken verschralen. Alterra vat samen wat in de jaren 2005-2010 is verzameld op het gebied van ecologie. Het is een tussenstand, omdat deze fase van monitoring nog niet is afgelopen.

Het overzicht is in eerste instantie vooral bedoeld voor het uitgebreide team, dat betrokken is bij de monitoring van de ecologie. Dit zijn vooral heel veel vrijwilligers en studentengroepen. Na zoveel boekjes is een handzaam rapport een prettige doorsnede van wat er al is met een doorkijk naar wat er nog valt te verwachten.

Download