Promotie

PhD thesis defence Dryas de Ronde: "Analysis of Tomato spotted wilt virus effector-triggered immunity"

Resistentie doorbrekende isolaten van het Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) waren geïdentificeerd in ‘resistente’ paprika (Capsicum annuum) planten in het veld.

Promovendus D (Dryas) de Ronde MSc
Promotor prof.dr. JM (Just) Vlak
Copromotor dr.ir. RJM (Richard) Kormelink
Organisatie Wageningen University, Laboratorium voor Virologie
Datum

vr 8 november 2013 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592
Het debat omtrent de vraag of virussen al dan niet levend zijn is irrelevant, want de definitie van het leven is kunstmatig.
Dryas de Ronde

Ik ben begonnen om het virale eiwit the identificeren dat de resistentie induceert (Hoofdstuk 2). In een volgende hoofdstuk (3) heb ik gekeken of de inductie van de resistentie door het virale eiwit gekoppeld is aan een andere bekende functie van dat eiwit en dat bleek niet het geval te zijn. In een volgende studie heb ik gekeken naar de mogelijke interactie van het virale eiwit met een gastheer eiwit uit paprika, waarvan we vermoede dat het betrokken was bij de resistentie inductie (Hoofdstuk 4). In het laatste experimentele hoofdstuk (5), heb ik laten zien dat de resistentie temperatuur gevoelig was (in de plant) en dat de virus isolaten zelf ook een temperatuur afhankelijke resistentie inductie lieten zien. Daarnaast heb ik een diagnostische toets ontworpen waarmee de verschillende isolaten van TSWV kunnen worden opgepikt. Hoofdstuk 1 geeft een overzicht van alle resistentie genen uit planten tegen virussen, met daarnaast een vergelijking met het dierlijke immuun systeem. De algemene discussie (Hoofdstuk 6), vat de data samen in een model, waarmee het resistentie-mechanisme verklaart kan worden.