Nieuws

Plantalyzer oogstprognose-robot is klaar voor de praktijk

Gepubliceerd op
14 oktober 2020

De Plantalyzer oogstprognose-robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto’s van de tomaten. Vision software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose.

Berg Hortimotive Group heeft de eerste serie Plantalyzer oogstprognose-robots voor tomaten overgedragen aan Royal Brinkman. De overdracht van de Plantalyzer oogstprognose-robot aan Royal Brinkman vormt het voorlopige sluitstuk van vier jaar ontwikkelingswerk door Berg Hortimotive en HortiKey. Ze kregen daarbij ondersteuning van Wageningen University & Research, LetsGrow.com en telers van Prominent en kwekerij Roots Growers.

Vernuftig samenspel

Het vernuft van de Plantalyzer schuilt in het samenspel tussen hardware en intelligente software. Er is een meetprotocol ontwikkeld voor betrouwbare, steekproefsgewijze datacollectie en er wordt op 3 verschillende hoogtes gefotografeerd om de gewas- en vruchtontwikkeling in de tijd te kunnen volgen. Fenotyperingsoftware identificeert en classificeert de trossen en vruchten op rijpheid. De data gaan vervolgens naar LetsGrow.com, waar in combinatie met andere gewas- en klimaatdata een voortschrijdende oogstprognose wordt samengesteld voor de eerstkomende 4 weken.

Snel op de markt

De eerste vijf robots zullen hun weg naar de markt snel vinden en de volgende serie wordt al gebouwd. De verwachting was dat vooral Nederlandse en Belgische bedrijven belangstelling zouden hebben. Die is er, maar er is ook serieuze interesse in onder andere Mexico, Noord-Amerika en Rusland.