Project

Planten maken met inhoudsstoffen die de menselijke gezondheid bevordert

Met voeding kun je ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven. Dan moeten de planten, de basis voor de voeding, precies die inhoudsstoffen bevatten die de gezondheid bevorderen. Onderzoekers van Plant Research International identificeren de waardevolle stoffen tussen de duizenden die er in planten zitten.

gezondheidforyourhealth200x300.jpg

Planten worden al duizenden jaren ingezet tegen ziekten. Ook nu nog is een kwart van de Westerse medicijnen oorspronkelijk afkomstig van planten. Er zitten duizenden stoffen in planten waarvan een deel de gezondheid van mensen kan bevorderen.

Onze onderzoekers zoeken naar stoffen in de planten waarvan bekend is dat ze de gezondheid bevorderen. Daartoe halen ze de planten uit elkaar en kijken naar de verschillende metabolieten of eiwitten. Om de stoffen van elkaar te scheiden zetten ze diverse technieken in: chemische analyses, chromatografie of scheiding op basis van massa. Ook hebben de onderzoekers nieuwe methoden ontwikkeld, zodat ze in korte tijd heel veel stoffen tegelijk kunnen identificeren.

Een voorbeeld van zo’n waardevolle inhoudsstof is glucosinolaat, een stof die mogelijk een rol speelt bij het voorkómen van kanker. De onderzoekers zoeken uit welke broccolirassen veel van dit soort stoffen bevatten en welke weinig. Andere voorbeelden van inhoudsstoffen die de gezondheid bevorderen en waar onze onderzoekers aan werken zijn anti-oxidanten en vezels. Daarnaast kijken ze ook naar allergenen, die juist een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben. Daar zoeken onze onderzoekers naar rassen die weinig of geen van de allergenen bevatten.

Rassen met meer goede inhoudsstoffen

Weten onze onderzoekers welke rassen veel van een bepaalde stof bevatten, dan kunnen veredelaars vervolgens rassen kweken die nog veel meer van deze goede inhoudsstoffen bevatten. Uiteindelijk willen ze op deze manier bijdragen aan voeding die mensen helpt langer gezond blijven.

Bij de vervolgstap, het testen van de werking van stoffen, werken onze onderzoekers samen met andere disciplines en andere universiteiten. Die testen bijvoorbeeld of een stof kanker in cellen remt met behulp van bioassays, dat zijn testen waarmee het effect op levend materiaal is te meten. Daarnaast zijn studies met dieren mogelijk. Varkens krijgen dan voedsel met meer vezels, waarna wordt nagegaan of de dieren langer verzadigd zijn. Het meest realistische onderzoek is dat met mensen. Er zijn interventiestudies waarbij een groep mensen een bepaald dieet krijgen of bepaalde voedingsstoffen krijgen toegediend waarna onderzoekers na verloop van tijd kijken wat voor effect dat heeft. En er zijn epidemiologische studies waarbij mensen gevraagd wordt naar hun voedingspatroon.

Naar:

  • Granen met verlaagde toxiciteit als alternatief voor glutenvrij dieet