Symposium

Plantenveredeling: successen uit het verleden, voedsel voor de toekomst!

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan organiseert Wageningen University & Research samen met KeyGene de middag Plantenveredeling: successen uit het verleden, voedsel voor de toekomst! Aansluitend organiseren SeedValley en WUR een Carrière Event waar veredelingsbedrijven en studenten van Wageningen en van andere universiteiten elkaar ontmoeten.

Organisator 100 years WUR & KeyGene
Datum

wo 13 juni 2018 12:30 tot 17:30

Locatie Wisdom & Wonder Paviljoen

In onze supermarkt liggen gemiddeld zo’n vijftien verschillende soorten tomaten in de schappen: grote en kleine, zoete en zure, gele en rode, noem het maar op. Deze grote keuze is te danken aan plantenveredeling, vaak door Nederlandse plantenveredelaars. Onze plantenveredelaars ontwikkelen nieuwe rassen met steeds weer nieuwe en betere eigenschappen. Naast die enorme variatie heeft plantenveredeling er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat moderne tarwe-rassen niet slechts een paar kilo, maar wel 12 ton graan per hectare opleveren. Van een modern tarwe-ras heb je tegenwoordig minder dan een tiende hectare nodig om een persoon een heel jaar te eten te kunnen geven!

Mooie successen die we nu als vanzelfsprekend zien. Successen waar visie, ambitie en vooral een enorm doorzettingsvermogen achter zit van duizenden plantenveredelaars. En dan te bedenken dat de plantenveredelaars het in het verleden moesten doen zónder de moderne veredelingstechnieken die de veredelaars nu kunnen gebruiken. Er is dan ook een enorm perspectief voor nieuwe successen.

Kijkje in de toekomst

Exact voorspellen kunnen we die successen natuurlijk niet maar op woensdag 13 juni geeft Wageningen University & Research u al wel een inkijkje in de mogelijke innovaties van de toekomst. Tijdens het 100-jarig bestaan van Wageningen University & Research organiseert de WUR samen met KeyGene en andere partners uit de plantenveredeling de middag ‘Plantenveredeling: successen uit het verleden, voedsel voor de toekomst!’, op de Wageningen Campus.

Masterclasses, bezoek aan kassen & debat

Tijdens dit event in de doorbraken van heden, verleden en toekomst, kunt u in masterclasses uw kennis over ‘veredelen op smaak’ en ‘veredelen met deep learning’ razendsnel op peil brengen. Ook is er de mogelijkheid een kijkje te nemen in een van de Wageningse onderzoekkassen, met Virtual Reality breeding, CRISPR Cas toepassing en bananenveredeling.

De zaal krijgt het woord als het gaat om verwachtingen en wensen rondom nieuwe  plantenverdelingstechnieken, zoals het ontwikkelen van plantenrassen met gerichte mutaties.

Voorzitter van de middag is wetenschapsjournalist en documentairemaker Hidde Boersma. Van zijn hand is onder andere de documentaire ‘Wellfed’, over voordelen, nadelen en toekomst van gentech.

Carrière Event

Aansluitend aan de bijeenkomst ‘Plantenveredeling: successen uit het verleden, voedsel voor de toekomst!’ organiseren Seed Valley en Wageningen University & Research een Carrière Event. Daar ontmoeten studenten van Wageningen en van andere universiteiten de veredelingsbedrijven van Seed Valley. Kijk voor meer informatie op:

Programma
12:30 Inloop, groentenhapjes : producten van Nederlandse top-veredelaars
13:00 Welkom door middagvoorzitter Hidde Boersma
Opening door Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research
Successen van 100 jaar plantenveredeling
- Een visie vanuit het bedrijfsleven door Jaap Mazereeuw, CEO van Enza Zaden en Voorzitter van Plantum, de branchevereniging voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal
- Een visie vanuit het onderzoek door Ernst van den Ende, directeur van de Plant Sciences Group van Wageningen University & Research
13:45 Pauze en verspreiden over break-out-locaties
14:00 Break-out sessie 1, met keuze uit masterclasses of bezoek aan onderzoek-kassen (Unifarm)
Masterclasses: - Deep learning in de plantenveredeling, Roeland van Ham (KeyGene)
- Technieken voor gerichte mutaties, zoals CRISPR CAS, als tool voor plantenveredeling en plantenonderzoek, Henk Schouten en Ruud de Maagd (WUR)
- Veredelen op smaak, Wouter Verkerke, Arnaud Bovy en Caroline Labrie (WUR)
Rondleiding Unifarm: - Virtual reality in de plantenveredeling, Marco van Schriek (KeyGene)
- Veredelingsonderzoek in banaan, Gert Kema (WUR)
- Duurzaam rubber uit Russische paardenbloem, Ingrid van der Meer (WUR) en partners uit het onderzoek
14:45 Pauze en lopen naar nieuwe break-out-locaties
15:15 Break-out sessie 2, zie onderwerpen bij sessie 1
16:00 De zaal aan het woord: verwachtingen en wensen rondom nieuwe plantenverdelingstechnieken
16:45 Afsluiting en borrel
17:30 Carrière Event

Plantenveredeling: successen uit het verleden, voedsel voor de toekomst! is mede mogelijk gemaakt door:

ENZA ZADEN
TAKII
Vilmorin & Cie
RIJK ZWAAN