Nieuws

Prijs voor businessplan meervoudig ruimtegebruik Noordzee

Gepubliceerd op
29 maart 2011

Zeewierteelt blijft volop in de belangstelling. De consortia Hortimare, Ecofys en ATO (Agrotechnologisch Onderzoek) Noord-Holland hebben, in samenwerking met een aantal bedrijven en onderzoeksinstituten zoals Alterra, IMARES en Plant Research International van Wageningen UR en Deltares een prijsvraag gewonnen van Rijkswaterstaat.

prijsnoordzee.jpg

De prijs is op 22 maart uitgereikt voor een concreet plan van een Multifunctionele Duurzame Zeeboerderij  op de Noordzee.

De prijs in natura, is het leveren van specifieke kennis en capaciteit door Rijkswaterstaat, om het concept verder te ontwikkelen en uit te voeren. Frans Veenstra van IMARES: “Wij doen als IMARES mee om versnippering te voorkomen bij de vele innovatieve ontwikkelingen in offshore aquaculture & energy”

De eerste stap zal zijn om een kleinschalige proefboerderij op de Noordzee te realiseren. Hier kunnen de eerste combinaties van zeewierkweek met andere functies worden onderzocht, zoals bijvoorbeeld winning van windenergie op zee.

Medio 2013 zal, na het nodige vooronderzoek en formele vergunningverlening, de kleinschalige proefboerderij op zee een feit zijn.