Nieuws

Prime Diagnostics: betrouwbare detectie van plantpathogenen

Gepubliceerd op
6 november 2013

Prime Diagnostics van Wageningen UR levert een groot assortiment producten voor het detecteren van plantpathogenen: van eenvoudige veldtesten tot innovatieve laboratoriumtesten voor het detecteren van plantpathogenen. De gevoelige en betrouwbare testen voor het detecteren van ziekteverwekkers in planten worden wereldwijd toegepast door onder andere keuringsdiensten en gecertificeerde kwaliteitslaboratoria van veredelingsbedrijven.

Jaarlijks worden wereldwijd honderden miljoenen testen uitgevoerd om plantpathogenen in uitgangsmateriaal te detecteren. Vele bedrijven in de aardappel-, groente- en sierteeltsector gebruiken hiervoor de producten van Prime Diagnostics. Deze producten omvatten reagentia, protocollen en eventueel daarbij behorende hulpmiddelen. Hiermee kunnen klanten in laboratoria of in de kas hun uitgangsmaterialen testen op aanwezigheid van plantpathogenen.

"Wij zijn er best trots op dat wij onze toetsen aan de wereldwijde top van de zaad- en veredelingsindustrie en keuringsdiensten mogen leveren", zegt Willem Stol, sales manager van Prime Diagnostics. "De markt voor plantendiagnostiek is de laatste jaren sterk in beweging. Veel nieuwe testmethodes doen hun intrede en de vraag naar degelijke diagnostica neemt nog steeds toe. Betrouwbaarheid en snelheid zijn van groot belang. Door hier als team actief op in te spelen zijn wij in plaats van leverancier steeds vaker een partner voor onze klanten."

Veld- en laboratoriumtesten plantpathogenen

Prime Diagnostics levert onder andere reagentia voor de detectie van meer dan 150 verschillende plantpathogene virussen, bacteriën, schimmels en viroïden. Klanten kunnen daarbij kiezen uit diverse mogelijkheden; in de catalogus staan testen die in het veld en in een laboratorium toegepast kunnen worden. Ook is het mogelijk om zowel enkelvoudige (één pathogeen) als meervoudige (maximaal 50 pathogenen) te testen. "Samen met klanten ontwikkelen we producten op maat en implementeren we die in hun eigen laboratoria", vertelt Stol.

Kwaliteitsborging centraal

José van Beckhoven, product manager Prime Diagnostics, is verantwoordelijk voor de productie van de reagentia. "Kwaliteitsborging staat centraal in de productie", zegt zij, "Daar hebben wij de laatste jaren veel aandacht aan gegeven. Onze klanten hebben te maken met continu toenemende kwaliteitseisen aan hun eindproducten. Er worden daarom steeds hogere eisen gesteld aan de reagentia waarmee hun producten worden getest." Naast de interne kwaliteitseisen, is de afstemming met de klanten voor Prime Diagnostics heel belangrijk. "Onze uitgangscontroles moeten aansluiten op hun ingangscontroles", stelt Van Beckhoven.

Detectie van DNA en RNA

The Luminex xMAP® technology is a multiplex detection system that uses color-coded paramagnetic microspheres
The Luminex xMAP® technology is a multiplex detection system that uses color-coded paramagnetic microspheres

Prime Diagnostics heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Twee nieuwe productlijnen voor multiplex detectie, waarmee tot meer dan 50 pathogenen in één monster snel en accuraat gedetecteerd worden, zijn geïntroduceerd. De eerste nieuwe productlijn, de Luminex xMAP, borduurt voort op bestaande testen, die gebaseerd zijn op eiwitherkenning. Het grote verschil met de bestaande testen is dat Luminex xMAP de klanten in staat stelt een gevoelige detectie uit te voeren en tegelijkertijd te besparen op tijd, arbeid en kostbaar uitgangsmateriaal.

Met de tweede nieuwe productlijn, de MagPlex-TAG,  heeft Prime Diagnostics haar eerste stappen gezet in testen voor detectie van DNA of RNA.

Nieuwe testen

De nieuwe testen zijn al naar tevredenheid ingezet in routinelaboratoria. Zowel vooraf, tijdens, als na de implementatie krijgen klanten intensieve ondersteuning door de medewerkers van Prime Diagnostics. Prime Diagnostics heeft een support team dat de klanten bezoekt of via de telefoon en/of computer op afstand zo snel mogelijk hulp biedt bij problemen en vragen.