Prototype chikungunya vaccin ontwikkeld voor door muggen verspreid virus

Prototype chikungunya vaccin ontwikkeld voor door muggen verspreid virus

20 maart 2013

Er is een prototype vaccin tegen het chikungunyavirus ontwikkeld door Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in een samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum en TI Pharma. Dit prototype kan hopelijk leiden tot het eerste effectieve vaccin om chikungunya infecties te bestrijden.

Virus chikungunya veroorzaakt ernstige ziekte

Het virus word door tijgermuggen op mensen overgedragen en veroorzaakt een ernstige ziekte die gepaard gaat met hoge koorts, huiduitslag en ondraaglijke gewrichtspijn, die chronisch van aard kan zijn. Het chikungunyavirus kwam oorspronkelijk alleen in Afrika voor, maar veroorzaakt inmiddels met name problemen in Azië en India. Inmiddels zijn ongeveer 5 tot 10 miljoen mensen geïnfecteerd.

Chikungunya verspreid door muggen

Door de snelle wereldwijde verspreiding van de tijgermug komen uitbraken van chikungunya af en toe ook in Europa voor. Wetenschappers van Wageningen University en het Erasmus Medisch Centrum werken samen met TI Pharma aan de ontwikkeling van verschillende typen vaccins tegen dit virus.

Experimenteel vaccin tegen chikungunya werkt

Het experimentele vaccin gemaakt in Wageningen bestaat uit zogenaamde virus-like particles. Dit zijn nanodeeltjes die aan de buitenkant niet te onderscheiden zijn van het echte virus en wekken daardoor een krachtige immuunreactie op. Het erfelijk materiaal van het virus wordt echter niet ingesloten in deze deeltjes, waardoor ze van zichzelf niet infectieus zijn. Dierstudies laten zien dat immunisatie met virus-like particles volledige bescherming biedt tegen virusvermenigvuldiging en de daarmee samenhangende symptomen. De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in PloS Neglected Tropical Diseases. Stefan Metz, eerste auteur en promovendus bij de leerstoelgroep Virologie, verdedigt op 24 juni zijn proefschrift aan Wageningen University.

Effectief vaccin mogelijk met chikungunya virus-like particles

Chikungunya virus-like particles waren eerder al gemaakt in menselijke cellen, maar het produceren op grote schaal is waarschijnlijk niet gemakkelijk. Door de VLPs te produceren in insectencellen met behulp van baculovirustechnologie, die ook gebruikt wordt voor de productie van o.a. het baarmoederhalskankervaccin, een nieuw influenzavirusvaccin en het eerste wereldwijd goedgekeurde gentherapie product, is dit probleem nu opgelost. De wetenschappers verwachten dat de chikungunya viurs-like particles toegepast kunnen worden als effectief vaccin dat op grote schaal kan worden gemaakt.