Nieuws

Prototype van een oogstrobot getest in paprika

Gepubliceerd op
24 mei 2012

Wageningen UR Glastuinbouw test een prototype van een oogstrobot in een paprikagewas in de praktijk. Dit prototype komt voort uit het Europese FP7 project Clever robots for crops, CROPS, waarin veertien partijen uit tien landen samen werken. Wageningen UR Glastuinbouw is coördinator van dit project.

Oogstrobot paprika in actie

In de eerste 18 maanden van het project hebben de Europese projectpartners de wensen en eisen voor een dergelijk systeem opgesteld en zijn de eerste modules voor het prototype getest. Deze modules zijn nu in Wageningen samengevoegd.

De robot manipulator is ontworpen om oogstrijpe vruchten op te sporen en vervolgens te grijpen, af te snijden en naar een container te transporteren.

Internationale samenwerking

Het grootste mechanische onderdeel, de robot arm, is ontwikkeld bij het Institute of Applied Mechanics van de Technische Universiteit M√ľnchen in Duitsland. Jentjens Machinetechniek uit Veghel heeft een platform gebouwd om de manipulator door de kas te kunnen laten bewegen. De Duitse fabriek Festo heeft een speciale grijper ontwikkeld om paprika vruchten te kunnen grijpen. Onder leiding van het Department of Computer Science van Umea University uit Zweden is in een gezamenlijke actie de eerste versie van de besturingssoftware gemaakt.

De volgende stappen zijn nu het uitvoeren van proeven in de praktijkomgeving en de integratie van sensoren en kunstmatige intelligentie voor vrucht en obstakel detectie en lokalisatie.

CROPS richt zich op het ontwikkelen van nieuwe techniek voor sensoren, robotarmen, grijpers en intelligentie, die in verschillende toepassingen ingezet kan worden.

De ontwikkeling van de paprika oogstrobot wordt medegefinancierd door de Productschap Tuinbouw (PT).