RIKILT doet onderzoek naar tropaanalkaloïden

Tropaanalkaloïden komen van nature voor in een aantal plantensoorten waaronder kruiden. Planten waarvan bekend is dat er hoge gehaltes aan tropaanalkaloïden in kunnen voorkomen mogen daarom niet in kruidenmengsels toegepast worden.

Verwisseling van grondstoffen

Verwisseling van grondstoffen kan risicovol zijn. Een voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van een giftig kruid in kruidenthee. Meer hierover is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. RIKILT deed hiervoor de analyses.

Bij RIKILT kunnen uw grondstoffen en eindproducten getest worden op de aanwezigheid van tropaanalkaloiden. Wij doen dit voor overheid en bedrijfsleven. Doorlooptijd van de analyse is 5 werkdagen. Spoedonderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Review over incidenten

In september 2013 schreef RIKILT een review over incidenten met tropaanalkaloïden in voeding: 'Tropane alkaloids in food: poisoning incidents'.

De gifstoffen staan ook hoog op de agenda van de European Food Safety Authority. Zij schreef een  “Scientific Opinion on Tropane alkaloids in food and feed”.RIKILT is uw innovatieve partner in onderzoek

Planttoxinen is één van de onderzoeksgebieden waarop RIKILT toonaangevend is. Wij bepalen specifiek of in multi-analyse meer dan 100 planttoxinen waaronder pyrolizidine alkaloïden, tropaan alkaloïden, ricine en alkenylbenzenen. De chemische analysemethoden worden ondersteund door visuele inspecties. Tevens voeren we toxicologische studies uit met planttoxinen en geven advies over toxiciteit.