RIKILT ziet verschil tussen biologische en gangbare eieren

Voedselfraude met bijvoorbeeld biologische eieren kan door RIKILT worden aangetoond. RIKILT heeft een methode om de identiteit van biologische eieren met behulp van analytische technieken te verifiëren.

De methode werkt op basis van een fingerprint van inhoudsstoffen van het ei. De fingerprints van authentieke biologische producten worden vergeleken met een brede selectie van vergelijkbare reguliere producten en de gegevens worden opgenomen in een database. De onderzoekers bij RIKILT ontwikkelden een statistisch model dat de fingerprint van een nieuw monster vergelijkt met die van monsters in de database. Zo kan een uitspraak worden gedaan of dit nieuwe product qua samenstelling op die van biologische of reguliere producten lijkt.

Fingerprint

In het geval van de eieren werkt RIKILT met name met de fingerprint van de geelpigmenten in eieren, de zogenaamde carotenoïden. Het is gebleken dat deze fingerprints voldoende verschillen om goed onderscheid te maken tussen biologische en reguliere eieren. De bepaling van de fingerprints gebeurt met behulp van een scheidingsmethode, de zogenaamde hoge druk vloeistof chromatografie (HPLC). De database bevat ondertussen gegevens van ca. 400 eierenmonsters.

Melk, ham, boter, olijfolie, veevoer, palmolie

De achterliggende techniek is goed bruikbaar voor gelijksoortige doeleinden bij andere producten. De eerste resultaten van methoden die biologische melk, biologische ham, BOB (beschermde oorsprongsbenaming) kaas, en de geografische herkomst van boter en olijfolie onderscheiden zijn reeds gepubliceerd en of gepresenteerd.  Momenteel wordt gekeken naar verdere ontwikkeling van deze methode onder andere voor gebruik voor het herkennen van biologisch veevoer, wilde versus kweekvis en duurzame palmolie.

Voedselfraude

De methode heeft zich in de praktijk bewezen en blijkt prima in staat om fraude of andere onregelmatigheden op te sporen.

Helaas is fraude met voedsel zo oud als de mens en komt in steeds geraffineerdere vorm voor. Er zijn dan ook geavanceerde onderzoekstechnieken nodig om de identiteit van producten te kunnen bevestigen en fraude te kunnen vaststellen/voorkomen. Zeker voor producten waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien hoe ze geproduceerd zijn.