robot onkruidbestrijding op grasvelden

Nieuws

Robot voor onkruidbestrijding

Gepubliceerd op
1 januari 2013

Onder leiding van Plant Research International is er een robotspuit ontwikkeld die selectief breedbladige onkruiden kan bestrijden op sportvelden. Dat bespaart chemische middelen.

De selectieve robotspuit is een afgeleide van Robot Ruud, een apparaat dat werd ontwikkeld voor de mechanische bestrijding van ridderzuring in de biologische melkveehouderij. Met de robotspuit kan flink op bestrijdingsmiddelen worden bespaard.

Speciale beeldverwerkingsoftware herkent breedbladige onkruiden zoals weegbree en klaver. Vervolgens beslist de software bliksemsnel of dat stukje waar je net overheen bent gereden, moet worden bespoten.

De robot is ontwikkeld door PRI i.s.m. partners Arvoo (beeldverwerking), Donkergroen (groeninnovator) en Tumoba (oogstmachinebouw). Dit onderzoek is onderdeel van het KRW (Kader Richtlijn Water)-project ‘’Duurzaam terreinbeheer en waterkwaliteit’’. Het KRW-project Duurzaam terreinbeheer en waterkwaliteit is gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord Brabant, Waterbedrijf Brabant Water NV, Waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Rivierenland en Peel & Maasvallei.