Persbericht

'Samen eten'-formule Resto VanHarte scoort goed

Gepubliceerd op
16 april 2012

Bezoekers van de eetgelegenheden van Resto VanHarte zijn goed te spreken over de formule van het 'samen eten'. Meer dan driekwart is bijvoorbeeld van mening dat Resto VanHarte bijdraagt aan de eigen lichamelijke, mentale en sociale gezondheid.

Vooral het gezamenlijk eten en de sociale contacten zijn daarbij belangrijk. Dat blijkt uit het onderzoek ' Samen eten doet goed!' van het LEI, onderdeel van Wageningen UR, met een bijdrage van het Verwey-Jonker Instituut.

sameneten.JPG

Resto VanHarte biedt een concept waarbij mensen in vooral stedelijke wijken gezamenlijk de warme maaltijd nuttigen die wordt verzorgd door professionele koks en vrijwilligers. Zo wil Resto VanHarte een bijdrage leveren aan de lichamelijke, mentale en sociale gezondheid in die wijken. Bezoekers krijgen er ook de kans om buurtgenoten te ontmoeten en kennis te maken met elkaars achtergrond en cultuur. Er waren in 2011 30 Resto's verspreid over het land. Resto VanHarte heeft in dit onderzoek model gestaan voor het concept van samen eten in de wijk.

Ook thuis wordt anders gegeten

Bezoekers noemen vooral de kwaliteit en variatie van het eten, de gezamenlijkheid en de actieve betrokkenheid van vrijwilligers als positieve kenmerken. Het gezamenlijk eten in Resto VanHarte heeft ook invloed op het eten thuis, blijkt uit het onderzoek dat het LEI uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds het eerste bezoek aan Resto VanHarte kookt bijna de helft van de bezoekers thuis op een andere manier: meer soorten eten en meer warme maaltijden. Een derde van de bezoekers zegt daarentegen minder vaak te zijn gaan koken omdat ze nu bij Resto VanHarte eten.

De VanHarte-formule blijkt het meest populair bij alleenstaande vrouwen boven de vijftig jaar. Samen eten met een vaste groep blijkt belangrijk voor de waardering van de bezoekers. Sociale activiteiten en informatieavonden worden ook gewaardeerd, maar zijn niet doorslaggevend.

De VanHarte-formule is een landelijk concept, dat volgens de onderzoekers wel lokaal ingevuld moet worden. Daarbij is een goede organisatie van de afstemming met de lokale cultuur een belangrijk onderdeel.

Informatie over Resto VanHarte: J. Muller, j.muller@restovanharte.nl