Persbericht

Silent Spring van Rachel Carson na 50 jaar nog steeds hoogst actueel

article_published_on_label
29 oktober 2012

Vijftig jaar geleden verscheen het geruchtmakende boek Silent Spring – Dode Lente – van de Amerikaanse biologe Rachel Carson. Op indringende wijze stelde zij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen aan de orde.

Haar boek vergrootte sterk de zorgen over milieuvervuiling, had grote invloed op het ontstaan van de grote milieubewegingen en veroorzaakte nadien een groot aantal milieumaatregelen van overheden. Silent Spring is nog steeds hoogst actueel, vinden de organisatoren van een symposium op zaterdag 17 november dat gewijd is aan het jubileum van het boek.

Rachel Carson
Recent publiceerde NRC Handelsblad een lijst van 25 boeken over wetenschap die je gelezen móet hebben, met Rachel Carson’s boek op de derde plaats.

Vijftig jaar na het verschijnen willen een aantal Nederlandse natuur- en milieuorganisaties het Silent Spring – jubileum aangrijpen om aandacht te vragen voor de nog steeds sluipende milieuproblemen, zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere vormen van bodem-, lucht en watervervuiling. In vergelijking met de grote, bekende thema’s - verdroging, verzuring, vermesting en versnippering - krijgen deze onderwerpen weinig aandacht, terwijl ze vaak minstens zo schadelijk zijn voor natuur en milieu.

Overigens is de milieukwaliteit op een aantal onderdelen ook flink verbeterd en op andere terreinen liggen de oplossingen binnen handbereik, vinden de organisatoren. Om die reden zal het symposium ook vooral toekomstgericht kijken. Onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van diverse belangenorganisaties zullen met elkaar in discussie gaan over technologische en beleidsmatige oplossingen en wat nodig is om de overstap te maken naar duurzame en milieuveilige vormen van milieubeheer en landbouw.

Het symposium staat onder leiding van prof. dr. Louise Vet, directeur Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en buitengewoon hoogleraar Evolutionaire ecologie aan Wageningen University. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kritische nabeschouwing door prof. dr. Herman Wijffels, waarin hij de milieuproblematiek scherp analyseert en zijn visie op de toekomst geeft.

Voor de organisatie van het symposium tekenen de Nederlandse Entomologische Vereniging m.m.v. de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting, de Vlinderstichting, de Stichting Natuur en Milieu, de Vereniging Natuurmonumenten en de Faunabescherming.