Studentinformatie

Skiën met opblaaskrokodillen

700 studenten, 80 Wageningse studenten, 1 skigebied, 8 skidagen, 8 après-skifeesten, ontelbaar veel biertjes. Elke winter organiseert Studentenwintersport goedkope skivakanties voor studenten. Gabriël en Iliana, studenten van Wageningen University & Research, gingen dit jaar voor het eerst mee, samen met nog twee vrienden. Terwijl hun studiegenoten in de collegebanken met hun neus in de boeken zaten, vermaakten zij zich op de piste en in de après-skihut.

Volgens Gabriël was de reis goed georganiseerd: “Onderweg naar Frankrijk had iedereen zijn paarse Studentenwintersporttrui al aan, die was onderdeel van het welkomstpakket voor alle studenten. Ook kregen we voedselpakketten voor een week. Daarin zaten ontbijt- en lunchspullen en avondeten. Daarnaast konden we elke ochtend vers brood ophalen. Bij aankomst in het gebied kregen we een knus appartementje voor ons vieren toegewezen. Het appartement was onderdeel van een groot gebouw dat helemaal vol met Nederlandse studenten zat.”

Iliana schetst de dagindeling: “We stonden op rond tien uur, namen dan een goed ontbijt met veel koffie en om elf uur stonden we dan op de piste. Met ons groepje van twee snowboarders en twee skiërs verkenden we het hele gebied. ’s Avonds gingen we na het avondeten naar de themafeesten in de après-skibar. Dan lagen we op z’n laatst om twee uur ’s nachts in bed en konden we lekker nog acht uur lang slapen.”

Overdag organiseerde Studentenwintersport ski- en snowboardlessen, voor zowel beginners als gevorderden. Iliana: “Wij namen geen lessen. We gingen meestal met z’n vieren op pad. Aan het eind van elke middag organiseerde Studentenwintersport skispellen. Zo werd het studentenkampioenschap skiën tijdens deze week gehouden. Op een andere middag kon je meedoen aan een workshop freestylen. Het maakte daarbij niet uit hoe gek of gevaarlijk je stunts waren, want je landde op een enorm luchtkussen. Nog weer een andere middag was er een ‘sleetje rijden’ competitie op opblaaskrokodillen.”

Na het skiën was er natuurlijk elke dag ook gelegenheid genoeg om te feesten. Gabriël kan zich het themafeest ‘Proud to be fout’ nog goed herinneren: “We hadden ons verkleed als meisjes. Ik had me in een geleend topje gepropt, met twee sinaasappels erin. De eyeliner om m’n ogen maakte het plaatje compleet: ik was zo ‘proud to be fout’! Tijdens de feesten hebben we veel andere studenten ontmoet. Ik kwam zelfs nog twee oud-klasgenoten van de middelbare school tegen.”

Ondanks veel liters bier, stonden de vrienden ’s ochtends toch weer goed uitgeslapen op de piste. Gabriël realiseert zich dat ze een vette tijd hadden: “Op een dag zaten we in de skilift en beneden ons had iemand in de sneeuw geschreven: ‘Moet je niet studeren?’ Op dat moment realiseerde ik me dat klasgenoten in de collegebanken zaten. En wij zaten gewoon in de zon, tussen de bergen, op weg naar nog meer poederhellingen om af te skiën! Toen genoot ik nog meer van deze gave ervaring.”