Nieuws

‘Smart’ het mooiste vakantiegebied in Europa vinden

Gepubliceerd op
9 januari 2013

Het kiezen van een vakantiebestemming is een lastige en langdurige bezigheid voor veel toeristen, zowel in Nederland als in het buitenland. Alterra Wageningen UR heeft daarom naast de al bestaande website www.daarmoetikzijn.nl ook de website www.myplacetobe.eu ontwikkeld. Daarmee kunnen internetgebruikers in drie stappen hun eigen mooiste landschap in Europa vinden. De site werd op 9 januari jl. gepresenteerd op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Op zoek naar uw eigen ideale gebied voor een vakantie ergens in Europa? Maak dan nu gebruik van unieke geografische databestanden in www.myplacetobe.eu. Op basis van zelf opgegeven voorkeuren wordt een kaart gemaakt waarop te zien valt waar het Europese landschap het meest met uw wensen overeenkomt. Met een Top 5 aan vakantiebestemmingen weet u precies waar u zijn moet en dat bespaart u urenlang zoeken op internet. En deze volledig geautomatiseerde zoektocht levert soms interessante vakantiegebieden op, waar u wellicht niet aan gedacht had.

Uw eigen ideale gebied

Uw persoonlijke kaart wordt gemaakt op basis van uw zelf opgegeven voorkeuren zoals de maand waarin u op vakantie gaat, uw type vakantie, de temperatuur en de hoogte van het gebied. Voor het landschap kunt u kiezen uit 16 kenmerken, zoals bossen, heide en sneeuwgebieden. Voor al deze kenmerken kunt u aangeven hoeveel ervan aanwezig moet zijn in uw ideale landschap. De website berekent aan de hand van objectieve geo-informatie uw persoonlijke voorkeurskaart. De kaart wordt weergegeven met Google Maps. Daardoor kunt  u ook allerlei (toeristische) informatie opvragen, zoals adressen van hotels, bungalowparken en kampeerterreinen. Foto’s en video’s en (in sommige gebieden) Street Views laten zien hoe het ideale gebied er in het echt uitziet.

Voorkeuren verzamelen voor de wetenschap

De website is niet alleen voor consumenten interessant. Er zit ook een wetenschappelijk doel achter. Als veel mensen de site bezoeken, worden er waardevolle data gegenereerd omtrent de wensen van toeristen. De voorkeuren en kaartjes worden in een volstrekt geanonimiseerd databestand opgeslagen. Deze data kunnen worden gebruikt bij onderzoek naar toerisme, recreatie en landschapsbeleving in Europa.

Mooiste plekken in Nederland

De website mikt op een internationaal publiek en is daarom in het Engels. Maar op de website kan de functie Translate worden aangeklikt, zodat de website in elke taal wordt vertaald. Het grote succes van de website www.daarmoetikzijn.nl, die bezoekers de mooiste plekken in Nederland laat vinden, heeft geleid tot deze unieke Europese versie.