Snel opsporen van allergenen

RIKILT heeft een allergenentest ontwikkeld waarmee snel en efficiënt 12 verschillende allergenen in voeding tegelijkertijd gemeten worden.

Geringe hoeveelheden allergenen in voeding kunnen al een groot probleem vormen voor allergische consumenten. Voedingsmiddelenproducenten zijn daarom verplicht allergenen-informatie op het etiket van een product te vermelden. Het aantonen van allergenen in voeding is echter lastig en de behoefte aan adequate meetmethoden is groot.

Antilichamen op een sensorchip

Recente ontwikkelingen van de Surface Plasmon Resonance (SPR) Technologie voor snelle multi-analyte bepalingen bieden een veelbelovend alternatief voor bestaande methoden. Imaging SPR is zo’n nieuwe ontwikkeling; met behulp van micro-arrays van verschillende antilichamen op het oppervlak van een sensorchip worden meerdere stoffen tegelijkertijd aangetoond zonder gebruik te maken van labels. De test die door RIKILT is ontwikkeld, kan 12 belangrijke allergenen gelijktijdig opsporen in koek en chocola op relevante niveaus voor de praktijk. De betreffende allergenen zijn: pinda, hazelnoten, melk, ei, soja, amandelen, lupine, pijnboompitten, paranoten, macademia noten, cashew noten en pistache noten. In ongeveer 10 minuten kan een kwantitatief beeld van de aanwezigheid van allergenen in voedingsmiddelen verkregen worden.

Snelle besluitvorming over kwaliteit

Zulke gedetailleerde informatie vergemakkelijkt de besluitvorming over de kwaliteit en veiligheid van voedsel. De succesvolle toepassing van de methode is gedemonstreerd door het analyseren van koekjes en chocola uit de supermarkt en door vergelijking van de resultaten met een traditionele analysemethode.

RIKILT ontwikkelde de test samen met de leerstoelgroep Fysische chemie en Kolloidkunde, ook onderdeel van Wageningen UR.