Testimonial

Snelle sorteermachine brengt tomatenplantje naar juiste uitgang

In de Westlandse Plantenkwekerij sorteren ze tomatenkiemplanten sinds vorig jaar automatisch.

Deze driedimensionale sorteertechniek is veel betrouwbaarder dan ‘2D.
Erik van der Arend, directeur-eigenaar van de Westlandse Plantenkwekerij

Iedere seconde schieten vijf tomatenplantjes de loopband van de sorteermachine in. Daar beslist een computer op basis van 3D-inspectie of het plantje in categorie één, twee of drie hoort. Of in de categorie ‘afgekeurd’, als het oordeel van de camera negatief is.

Erik van der Arend, directeur-eigenaar van de plantenkwekerij, heeft de machine geplaatst in de WPK-vestiging in Made. Hij legt uit hoe machine werkt: “Een robotarm tilt de kiemplantjes uit een tray en plaatst ze op de sorteerband. Dan verdwijnen de plantjes één-voor-één, 18.000 per uur, in een ‘doos’, waar ze door tien camera’s op de foto worden gezet. Op basis van de beelden berekent de computer van iedere plant de massa. Daarna gaan de planten op weg naar de juiste uitgang. Deze driedimensionale sorteertechniek is veel betrouwbaarder dan ‘2D’, want dan wordt alleen gekeken naar de hoogte en breedte van de plant. En dat levert minder nauwkeurige resultaten op.”

Sorteermachine tomatenkiemplanten op basis van 3D-inspectie

Sortering op plantmassa

De machine komt voort uit het MARVIN-project, gefinancierd door een consortium van plantenkwekerijen, veredelingsbedrijven en brancheorganisatie Plantum. Wageningen University & Research Food & Biobased Research (FBR) ontwikkelde de technologie en Flier Systems bouwde de machine, die nu nog alleen op plantmassa sorteert. Van der Arend: “Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de machine op veel meer kenmerken zou moeten sorteren. Binnen sommige tomatenrassen komen specifieke afwijkingen voor. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de machine daar ook op kan sorteren. Maar voorlopig is ervoor gekozen, alleen op massa te sorteren.”

De reden daarvoor is simpel. Uit tests bleek namelijk dat de machine geen raad wist met de ruim zeventig sorteervariabelen. Van der Arend: “Het bleek technisch nog te complex om de machine op grote snelheid op al die verschillende variabelen te laten sorteren.”

Grote kwaliteitswinst

In European Plant Phenotyping Network, een Europees vervolgproject van het MARVIN-project, willen de onderzoekers van Wageningen University & Research de laatste stap zetten. Doel: de machine zó finetunen dat deze op alle relevante kenmerken kan sorteren. "Maar nu al is de kwaliteitswinst in het sorteren groot", stelt Van der Arend vast. En, niet onbelangrijk: de aanschafkosten heeft hij in vijf jaar terugverdiend.

De techniek is niet alleen geschikt voor het sorteren van tomaten. Integendeel: de tomaat is juist een vrij complexe plant. De onderzoekers van Wageningen University & Research Food & Biobased Research testen daarom ook met relatief eenvoudiger gewassen als kool, komkommer en paprika.

Dit klantverhaal is gepubliceerd in de Food & Biobased nieuwsbrief - januari 2012