Concert

Soundbite: Minnaressen van Chopin

Zin in livemuziek tijdens de lunch? Kom naar !mpulse. Op dinsdag 30 september geven de ' Minnaressen van Chopin' een gratis concert.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 30 september 2014 12:30 tot 13:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28

Minnaressen van Chopin is een pianoproject rond de veelzijdige muziek van Chopin. Zijn uiteenlopende repertoire gebracht door pianistes en minnaressen van dienst Axelle Kennes en Anja Kuttner. Anekdotes over Chopins liefde en leven wekken de componist en zijn tijdgeest tot leven. Dit project gebruikt muziek waarvoor ze dient: tussen de mensen zijn.

Ze speelden in bars, op straat, in huiskamers en in concertzalen. Klassieke muziek zoals je zelden te horen krijgt....


Minnaressen van Chopin-LR.jpg


Axelle Kennes (°1982) is pianiste en componiste, maar gebruikt vooral haar interesse in vele andere kunstvormen als bron van inspiratie.

Na haar pianostudie bij Eliane Rodrigues, vond ze de weg naar compositie in de klas van Wim Henderickx (conservatorium Antwerpen). In een combinatie met de ManaMa theaterwetenschappen (UA) behaalde ze haar Masterdiploma met grote onderscheiding. Daarnaast verdiept Axelle zich in hedendaagse dans door opleidingen bij Louise Chardon, Wisper, Studio Arabesque en Studio Arlequino.

Vanaf het begin was ze gebeten door het multidisciplinaire. Zo schreef ze in opdracht van Filip Van Huffel de muziek bij zijn choreografie 'This is not a Body' in 2007. Ze schreef en produceerde in 2009 de opera ‘Orphelie in de Bovenkamer’ (ism Jeugd en Muziek). De performance ‘Diatomee’ met werk van zilversmid Helena Schepens toerde vanaf 2010 in België.

Als pianiste was Axelle lange tijd verbonden aan Aranis, met wie ze drie cd’s opnam en bijna tweehonderd concerten speelde in België, Duitsland, Frankrijk en Portugal. Wat steeds is gebleven, is de voorliefde voor verschillende genres en het hoe deze met elkaar te verzoenen.

Als soliste speelt ze tegenwoordig het repertoire van Chopin, gekaderd door anekdotes en flitsen uit het franse salonleven, in het dubbelproject ‘Minnaressen van Chopin’ met pianiste Anja Kuttner. Verder vormt ze met sopraan Helena Schoeters het liedduo ‘Helena y Axelle’ het liedrepertoire met eigen composities aanvullend tot een muzikaal verhaal. Bij tangokwartet ‘Cebra Negra’ wortelt Axelle zich in Argentijnse bodem voor rasechte tango, maar ook voor de kindervoorstelling ‘Donker! Zwoele liedjes voor een opwarmende aarde’. Ze is tenslotte ook pianiste en accordeoniste bij ‘Lise’.Anja Kuttner ( °1981) toont al zeer vroeg interesse in muziek. Op vijfjarige leeftijd begint ze haar pianostudies en na twee jaar kiest ze viool als tweede instrument. Later vervangt ze viool door zang en compositie.

Ze studeerde piano aan het conservatorium van Antwerpen. De kandidatuur bij Levente Kende, haar master behaalt ze bij Eliane Rodrigues.

In deze jaren doet ze veel ervaring op met verschillende kamermuziek formaties waar ze met optreed in België, Duitsland en Nederland.

Na haar klassieke studie krijgt ze zin om andere genres te verkennen. Zo speelt ze tussen 2005 en 2009 bij Joop van den Ende Theaterproducties in Nederland de klassieke musicals: Mamma Mia, My Fair Lady, Evita en Les Miserables. In België speelt ze Elisabeth en Peter en de Wolf. Ze was actief in verschillende bands zoals ‘Soma’ en ‘Ernst Löw en de bloedvogels’ en schreef muziek voor projecten op radio en televisie.

In 2009 begeleidt Anja de klassieke balletlessen bij de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en bij Rosas en P.A.R.T.S., de balletopleiding van Anne Theresa De Keersmaeker.

Sinds 2010 is Anja weer vooral actief als klassieke pianiste. Zij wordt momenteel gecoached door Laurence Allix in Parijs. Samen met pianiste Axelle Kennes richtte ze het dubbelproject ‘Minnaressen van Chopin’ op. Ze spelen het repertoire van Chopin, gekaderd door anekdotes en flitsen uit het franse salonleven. Met zangeres Katleen Verreth vervult ze de interessante rol van liedbegeleider.


meer info: www.minnaressenvanchopin.be