Specialty-en fijnchemicaliën

Specialty-en fijnchemicaliën

Specialty chemicaliën zijn chemicaliën met een hoge toegevoegde waarde die in relatief kleine hoeveelheden aan allerlei producten (zoals kunststoffen, coatings, lijmen en inkten, cosmetica en schoonmaakmiddelen) worden toegevoegd, om de ‘performance’ van deze producten te verhogen. Wanneer specialty chemicaliën worden gebruikt voor de voedings- of farmaceutische industrie spreekt men over fijnchemicaliën. Wageningen Food & Biobased Research heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen en testen van biobased specialty –en fijnchemicaliën.

Polymeeradditieven en andere specialty chemicaliën

Wageningen Food & Biobased Research heeft veel ervaring met het ontwikkelen en testen van polymeeradditieven; specialty chemicaliën op basis van hernieuwbare plantaardige grondstoffen (biomassa).  We ontwikkelen en testen deze additieven voor conventionele petrochemische polymeren, zoals polyvinylchloride (PVC), maar ook voor biobased polymeren en biopolymeren zoals polymelkzuur (PLA), zetmeel en cellulose. Voorbeelden van biobased polymeeradditieven zijn weekmakers, hitte-en UV-stabilisatoren, impact modifiers, chain extenders en cross-linkers en drogers voor coatings. Andere specialty chemicaliën die we ontwikkelen zijn producten die hun werkzaamheid hebben vanuit waterig milieu zoals oppervlakte actieve stoffen, dispergeermiddelen, latexes en (anti)coagulanten. Bij de ontwikkeling van specialty chemicaliën zetten we onze gecombineerde expertise op het gebied van biotechnologie, organische chemie en biokatalyse in, evenals onze expertise op het gebied van polymeerverwerking-en karakterisatie.

Fijnchemicaliën

Fijnchemicaliën vormen een speciaal aandachtsgebied binnen ons onderzoek naar biobased chemicaliën. Fijnchemicaliën, zoals polypeptiden en polysachariden, worden in kleinere volumes en tegen een hogere kostprijs geproduceerd dan bulkchemicaliën. We gebruiken deze specifieke chemicaliën in applicaties die een hoge waarde vertegenwoordigen, vooral in de geur en smaakstofindustrie of in farmaceutische toepassingen. Voorbeelden van fijnchemicaliën waar wij aan werken, zijn glucosamine glycans die helpen bloedstolling te voorkomen, polypeptiden (eiwitpolymeren) en biobased chemicaliën die dienen als emulgatoren bij cosmetica of voedselingrediënten. We kunnen deze specifieke chemicaliën maken uit allerlei verschillende typen biomassa, zoals koolhydraten, vetten, oliën, lignine en eiwitten. Bij de ontwikkeling van fijnchemicaliën zetten we onze gecombineerde expertise op het gebied van biotechnologie, organische chemie en biokatalyse in.

Performanceverhogende chemicaliën

Door het toevoegen van specialty chemicaliën wordt de performance van producten op basis van aardolie en producten op basis van biomassa verhoogd. Vanwege de sterke toename van het aantal biobased bulkproducten (zoals bioplastics) neemt de relevantie van biobased specialty chemicaliën toe: deze verhogen de performance van biobased bulkproducten. Wageningen Food & Biobased Research biedt haar klanten jarenlange ervaring met het werken aan specialty- en fijnchemicaliën en de faciliteiten om deze chemicaliën zowel te ontwikkelen als te testen.