Nieuws

Stadslandbouw in leeg Haags kantoorpand

Gepubliceerd op
14 juni 2013

Lege kantoorpanden is een landelijk beeld. Voor velen is het een doorn in het oog. Zo staat momenteel 11% van de kantoorpanden in Den Haag leeg. De hofstad komt met een opzienbarend plan om wat aan de leegstand te doen.

De gemeente wil stadslandbouw mogelijk maken in een leeg kantoorpand en biedt toekomstige ondernemers een compleet platform voor de realisatie. Tycho Vermeulen, onderzoeker van Wageningen UR Glastuinbouw, is vanaf het prille begin betrokken bij dit unieke project.

Werkgroep

Nadat Tycho Vermeulen in oktober 2012 de eerste contacten legde bij de gemeente Den Haag zijn er in een snel tempo allerlei initiatieven ontplooid en verbanden gelegd, wat resulteerde in een werkgroep met diverse partners uit bestuur en bedrijfsleven. De Wageningse onderzoeker bemerkte dat de Haagse gemeentelijke vertegenwoordigers steeds enthousiaster raakten naar mate de plannen meer vorm kregen. Hierdoor konden de idee├źn in snel tempo concreet worden.

Ondernemerswedstrijd

Besloten werd tot een ondernemerswedstrijd, een business challenge. De beste inzenders mogen hun plannen realiseren op twee etages van elk 1.500 m2 in het kantoorgebouw aan de Televisiestraat in Den Haag. Wageningen UR Glastuinbouw beoordeelt de inzendingen op teeltkundige haalbaarheid en gaat zich bezighouden met het coachen van de initiatieven.

Deelname

De inschrijving voor de business challenge is geopend en voor belangstellenden is er op 27 juni een informatieavond en er volgen enkele workshops. Ondernemers kunnen hun plannen tot en met 4 oktober indienen. Op 31 oktober worden de winnaars van de ondernemerswedstrijd bekendgemaakt