Nieuws

Starplus is klaar voor onderzoek op VIC Sterksel

Gepubliceerd op
7 juni 2012

Woensdag 6 juni presenteerde Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel, onderdeel van Wageningen UR Livestock Research, de unieke duurzame Starplus stal.

Starplus is een integrale duurzame varkensstal die is ontwikkeld met Kempfarm, Wopereis Staalbouw en HoSt. De stal is opgeleverd en wordt binnenkort in gebruik genomen voor onderzoek.

Blije gezichten bij de initiatiefnemers.  (vlnr Roel Oldenhuis HoSt BV, Daan Somers VIC Sterksel, Hans Hutten Wopereis Staalbouw, Martien van Kempen Kempfarm)
Starplus is welzijnsvriendelijk, vermindert de uitstoot van ammoniak, geur en methaan, produceert duurzame energie en een hoogwaardige kunstmest. Deze nieuwe vleesvarkensstal komt tegemoet aan de eisen van people, planet, profit en pigs en beoogd  daarmee de 3 sterren te scoren van de dierenbescherming. Staatsecretaris Bleker heeft dit geïntegreerde concept een de SBIR subsidie toegekend in april 2011, waarna in december 2011 de bouw is gestart. Dit is de eerste SBIR waarvan het prototype gerealiseerd is.

Initiatiefnemers nemen een kijkje. (vlnr Martien van Kempen Kempfarm, Daan Somers VIC Sterksel, Roel Oldenhuis HoSt BV, Hans Hutten Wopereis Staalbouw)

De innovatieve stal is ontwikkeld door een consortium van de bedrijven HoSt, Kempfarm en Wopereis Staalbouw, samen met kennispartner Wageningen UR Livestock Research. De komende tijd wordt via de SBIR-ondersteuning onderzoek gedaan naar de beloften van de Starplus stal.


De foto’s van de gerealiseerde stal zijn in hogere resolutie beschikbaar bij VIC Sterksel. Copyright VIC Sterksel.