Stefan Metz: Een effectief vaccin tegen chikungunya virus infecties

Het chikungunyavirus, dat door tijgermuggen op mensen wordt overgedragen, veroorzaakt een ernstige ziekte die gepaard gaat met hoge koorts, huiduitslag en ondraaglijke chronische gewrichtspijnen.

Promovendus SWH (Stefan) Metz BSc MSc
Promotor prof.dr. JM (Just) Vlak
Copromotor dr.ir. GP (Gorben) Pijlman
Organisatie Wageningen University, Laboratorium voor Virologie

ma 24 juni 2013 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen
0317-483592
The positive influence of Coca-Cola® on human health is seriously undervalued. Torjesen, I. Biomedical Journal 2011, 13: 343; Ladas et al, Eur. J. Gastroenterol Hepatol 2002, 14, 801-803
Stefan Metz

Virologen van Wageningen University hebben een experimenteel vaccin gemaakt dat bestaat uit zogenaamde virus-like particles (VLPs). Dit zijn nanodeeltjes die aan de buitenkant niet te onderscheiden zijn van het echte virus. Het erfelijk materiaal van het virus wordt echter niet ingesloten in deze deeltjes, waardoor ze van zichzelf niet infectieus zijn. Dierstudies laten zien dat immunisatie met VLPs volledige bescherming biedt tegen virusvermenigvuldiging en de daarmee samenhangende symptomen. Chikungunya VLPs waren eerder al gemaakt in menselijke cellen, maar het produceren op grote schaal is waarschijnlijk niet gemakkelijk. Door de VLPs te produceren in insectencellen met behulp van baculovirustechnologie, dat ook gebruikt wordt voor de productie van o.a. het baarmoederhalskankervaccin, een nieuw influenzavirusvaccin en het eerste wereldwijd goedgekeurde gentherapie product, is dit probleem nu opgelost.