Nieuws

Strenge visquota werpen vruchten af

Gepubliceerd op
22 juli 2013

Het gaat steeds beter met de visstand in de Noordoost-Atlantische wateren. Dankzij strengere visquota en duurzame visvangst zou herstel van de populaties aanstaande zijn.

Het is nog te vroeg om te juichen, maar een kleine hoera kan er wel vanaf. Volgens onderzoeker Paul Fernandez van de Universiteit van Aberdeen verbetert de visstand zich gestaag. Bovendien zou overbevissing grotendeels tot het verleden behoren, waardoor de natuur nu de kans zou krijgen om zich te herstellen. Een aantal vissoorten, zoals de kabeljauw, verkeert nog wel in de gevarenzone. Toch zijn de wetenschappers verrast over de groei van diverse populaties.

De Volkskrant schrijft dat ook in de Noordzee de vis floreert. Nathalie Steins, hoofd van de afdeling visserij van Imares Wageningen UR, zegt in de krant:
Nathalie Steins, hoofd visserij IMARES
We zien dat belangrijke commerciële soorten als schol, haring en tong zich hebben hersteld en verder groeien. Het scholbestand is nog nooit zo groot geweest sinds 1957, het jaar waarin de stand van deze vis voor het eerst werd bijgehouden.
Nathalie Steins, hoofd visserij IMARES

Samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en visserij hebben geleid tot een beter beheer van de visstand, wat nu vruchten begint af te werpen, aldus Steins.

Lees meer:

Bron: www.joop.nl