Studentenverhaal

Student Bas Adelerhof - BSc Landschapsarchitectuur & Ruimtelijke Planning

Bas Adelerhof zit in het derde jaar van de Bacheloropleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning bij Wageningen University. “Ik koos voor deze opleiding vanwege het praktijkgerichte aspect en het aantal contacturen per week, dat in verhouding tot andere universiteiten erg hoog ligt. Daarnaast wilde ik niet opgaan in de grootschaligheid zoals bij andere opleidingen. Binnen deze opleiding heb ik voor de specialisatie Ruimtelijke Planning gekozen omdat die het beste bij me past.”

Als ik een master ga doen hierna, dan trekt het buitenland mij.

Opleiding

“Over het algemeen vind ik de opleiding helemaal top. In het begin was het even wennen, maar na drie jaar kan ik zeggen dat ik nooit spijt heb gehad van mijn keuze. De opleiding begint gelijk met een aantal theorievakken als ecologie en bodemkunde; dat was wel even wat anders dan wat ik gewend was. De leukste vakken vind ik toch wel ‘Human Geography' en ‘Environmental Psychology’. Dit zijn vakken waarbij niet vanuit de wet of de ontwerper wordt gekeken, maar vanuit de mensen die het uiteindelijke ontwerp zullen gaan gebruiken. Je leert hoe mensen geestelijk in elkaar zitten, hoe we hun gedrag kunnen veranderen aan de hand van ons ontwerp en waarom we het willen veranderen .

Naast de theorievakken zijn er natuurlijk ook heel veel praktijkopdrachten en excursies. Vooral in het eerste jaar ben je een groot deel van de tijd ergens in Nederland aan het rondwandelen. Eén van de meest besproken excursies onder de studenten is de excursie van Landschape Geography: twee weken lang door Nederland reizen voor bodemkunde om zo de aangeleerde theorie met eigen ogen in de praktijk te kunnen zien. Dit is werkelijk fascinerend en geloof me, vier jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen!”

Studentenleven

“Ik ben lid van onze studievereniging Genius Loci. Zij organiseren vele leuke activiteiten en volgens mij is het één van de actiefste verenigingen van onze universiteit. Ik ben geen lid van een studentenvereniging. Daar kan ik heel kort over zijn; het past niet bij me. Gelukkig ben ik niet de enige, het zijn er zelfs meer dan je in eerste instantie zou denken. Naast mijn opleiding dans en fitness ik twee keer per week.”

Toekomstplannen

“Als ik een master ga doen, dan trekt het buitenland mij erg. Het zal dan waarschijnlijk een master worden in de richting van urban development, sociologie of een combinatie van beide.”