Studentenverhaal

Student Bas Groenewegen - MSc Nutrition and Health

“Ik ben Bas Groenewegen en ik zit in het eerste jaar van de master Voeding en Gezondheid. Na de bachelor Voeding en Gezondheid was dit voor mij het logische vervolg.”

Doordat ik veel sportte, raakte ik ook geïnteresseerd in voeding rond het sporten. Die interesse bracht me naar Wageningen.

Studiekeuze

“Ik was altijd al geïnteresseerd in gezondheid en voeding, maar ik wist eigenlijk tot het laatste jaar van mijn middelbare school niet wat ik wilde. Ik ben toen een heleboel studies afgegaan en de meeste vond ik niet interessant. Doordat ik veel sportte, raakte ik ook geïnteresseerd in voeding rond het sporten. Die interesse bracht me naar Wageningen. Ik wilde zelf meer weten over gezond eten en goede sportvoeding en ik wilde mensen kunnen helpen om via voeding hun gezondheid te verbeteren. In de opleiding ben ik er inmiddels wel achter gekomen dat dit niet zo simpel is. Je leert vooral dat het niet zwart-wit is; bijna alles heeft voor- en nadelen.”

Opleiding

“Ik had vooraf al van veel mensen gehoord dat je in het eerste jaar van de bachelor veel introductievakken krijgt waar je doorheen moet, zoals scheikunde. Dat bleek te kloppen, maar ik vond die introductievakken ook leuk. In het tweede jaar vond ik het nog interessanter worden. Bovendien mag je in het tweede jaar steeds meer zelf kiezen. Het derde jaar is zelfs helemaal vrije keuze.

In dat jaar heb ik veel vakken van de voormalige minor Microbes Inside gekozen. Het onderwerp van de darmbacteriën trok mij vooral, omdat ik wilde weten hoe die kleine beestjes invloed kunnen hebben op de processen in het lichaam. Tijdens het vak microbiologie, een algemeen vak tijdens de bachelor, begon ik geïnteresseerd te raken in dit onderwerp. In de minor ben ik te weten gekomen dat de bacteriën niet alleen maar slecht en ziekteverwekkend hoeven te zijn, maar dat het gros van de darmbacteriën juist nodig is voor een goed werkend immuunsysteem en een goede gezondheid. Ook in mijn bachelorthesis ben ik verder gegaan met het onderwerp darmbacteriën, met een literatuuronderzoek naar probiotica. 

Mijn vragen over sportvoeding werden beantwoord in het vak Nutrition and Sports. Deels was het ook een bevestiging van wat ik al wist, want ik had ondertussen al heel veel over dit onderwerp opgezocht en gelezen. Het was leuk om vanuit de sporters te zien hoe ze met voeding omgaan. Ze kijken er op een andere manier tegenaan dan de meeste mensen. We hadden een excursie naar het topsportcentrum op Papendal en daar zagen we wat die topsporters na een training eten. Sindsdien eet ik zelf na een training ook een bakje kwark met 20 gram eiwit.

Dat de studie zo goed bevalt – ook nu ik met de master bezig ben – komt niet alleen door mijn interesse voor het onderwerp, maar ook doordat de docenten zo enthousiast zijn. Bovendien heb je veel contacturen en practica, wat ik prettig vind. En het is fijn dat je nog een studieweek hebt voor je tentamenweek.”

Toekomstplannen

“Mogelijk ga ik in mijn masterthesis verder met het onderwerp darmbacteriën. Ik zou preciezer te weten wil komen welke bacteriegroepen bepaalde positieve effecten op het lichaam hebben en wat er gedaan kan worden om de bacteriepopulatie in de darm gezond te houden en te maken, bijvoorbeeld met voeding en pre- of probiotica.

Wat ik na mijn studie wil gaan doen, weet ik nog niet precies. Ik volg nu de moleculaire specialisatie en vind die vakken heel leuk, maar het bijbehorende labwerk minder. Ik werk toch liever met mensen, dan dat ik afgezonderd naar celletjes sta te kijken. Daar ga ik nog eens goed met mijn studieadviseur over praten."

Terug naar Studenten vertellen