Studentenverhaal

Student Janneke Grit - BSc Plantenwetenschappen

Op de eerste open dag had Janneke het gevoel dat Plantenwetenschappen aan Wageningen University de juiste opleiding voor haar zou kunnen zijn. “Ik heb lang getwijfeld of ik Diergeneeskunde in Utrecht wilde gaan studeren of Plantenwetenschappen in Wageningen. In Wageningen kreeg ik meteen een goed gevoel en er was een goede sfeer. Daarnaast is de kleinschaligheid ook erg prettig.

In mijn specialisatie ben ik bezig met de plant in de land- en tuinbouw, en dat bevalt me prima!

Studiekeuze

Enkele familieleden van me hebben in Wageningen gestudeerd en de meer gespecialiseerde biologie-opleidingen zoals Plantenwetenschappen leken me wel wat. Toen ik erachter kwam dat de opleiding erg gericht is op landbouw en productie, niet alleen op de plant zelf, had ik nog meer het idee dat dit de juiste opleiding voor mij zou kunnen zijn.”

Opleiding

In het begin twijfelde Janneke nog of Plantenwetenschappen de beste opleiding was voor haar. Deze twijfel ging weg nadat ze haar specialisatie had gekozen. “In het eerste jaar hadden we veel algemene vakken zoals scheikunde. Toen dacht ik nog weleens: Is dit de juiste opleiding voor mij? Maar toen ik de specialisatie ‘Teelt en Ecologie’ heb gekozen, was de twijfel weg. In deze specialisatie ben ik nu echt bezig met de plant in de land- en tuinbouw, en dat bevalt me prima!”

De leukste vakken die Janneke tot nu toe heeft gehad waren ‘Crop Ecology’ en ‘Soil-Plant Relations’. “Dit zijn twee echte plantenvakken, waarbij je kijkt naar de fysische en fysiologische kanten van de plant en de interactie met de omgeving. Ik hou vooral van vakken waarbij je op schaal van de plant of het gewas aan het werk gaat. Daarom heb ik ook de specialisatie ‘Teelt en Ecologie’ in mijn opleiding gekozen.”

Studentenleven

Naast haar opleiding heeft Janneke ook nog tijd voor andere activiteiten. “Ik ben lid van de roeivereniging WSR Argo. Daar heb ik vorig jaar geroeid, maar nu ben ik vooral lid voor de gezelligheid. Daar zit ik ook bij het damesgezelschap, Erythros.” Daarnaast is Janneke ook actief voor de studievereniging van de opleiding Plantenwetenschappen, Semper Florens. “Bij mijn studievereniging zit ik nu ook in een commissie, de Buitex. Met deze commissie organiseren we een studiereis naar het buitenland in de zomer van 2013.” Ook speelt Janneke korfbal bij haar vereniging in Ermelo. “Ik ga een keer per week naar huis om te trainen, en in de weekenden spelen we wedstrijden. Het is een lekker druk leventje, maar het bevalt me prima!”