Studentenverhaal

Student Justine van Burgsteden - MSc Nutrition and Health

“Ik ben Justine van Burgsteden en ik ben dit studiejaar begonnen met de master Voeding en Gezondheid. In de eerste periode was ik nog bezig met de afronding van de BSc Voeding en Gezondheid. Gelukkig heb ik die inmiddels gehaald.”

Er zijn enkele verplichte vakken, maar daarbuiten kun je veel zelf kiezen. Je wordt trouwens in de bachelor al goed voorbereid op het maken van dit soort keuzes. Ook de studieadviseurs helpen daarbij.

Studiekeuze

“Op het vwo heb ik het profiel Natuur en Gezondheid gedaan, omdat ik wist dat ik iets wilde met mensen helpen. Dat behulpzame is volgens mij typisch iets voor studenten Voeding en Gezondheid. Ik heb ook gekeken naar andere studies, zoals Gezondheidswetenschappen en Psychologie, maar het werd voeding omdat ik zelf al erg met dit onderwerp bezig was. Ik las bijvoorbeeld altijd de etiketten van voedingsmiddelen.

In de zesde heb ik meeloopdagen van Voeding en Gezondheid gevolgd en daar heb ik veel met studenten gepraat. Zo kwam ik erachter dat je veel fysiologie krijgt in de opleiding en dat sprak me aan. Ook onderwerpen van Wageningse onderzoeksprojecten die aan bod kwamen, vond ik interessant, zoals een project over cassave met meer vitamine A in Afrika. Wat ik ervan heb meegenomen, is dat je écht een verschil maakt met voeding.”

Bacheloropleiding

“In het eerste jaar van de bachelor kregen we nog wat herhaling, bijvoorbeeld van scheikunde en biologie, maar langzamerhand werden voedingsonderwerpen en voedingsonderzoek geïntroduceerd. Het tweede jaar vond ik het allerleukste, want daarin mocht je zelf onderzoek doen met proefpersonen en ging je de diepte in op het gebied van voeding. De Wageningse docenten ervaar ik als heel enthousiast, toegankelijk en gepassioneerd over hun eigen onderwerp.

In het derde jaar wilde ik me meer verdiepen in ziektes en hoe je mensen beter maakt. Daarom heb ik toen de minor Farmacie in Utrecht gevolgd. Ik was nieuwsgierig naar de raakvlakken tussen voeding en farmacie. Het was een pittige minor, waarin veel dieper werd ingegaan op de mechanismen achter ziektes op celniveau. Zo had ik in Wageningen al geleerd over de functie en anatomie van de nier, maar in de minor ging je veel meer in op de uitscheiding en hoe bepaalde geneesmiddelen daar invloed op hebben.”

Master

“Na de minor wist ik zeker dat ik geen master Farmacologie wilde doen. Ik wil mensen niet met een pilletje gezond maken, maar gewoon ‘door zichzelf’. Daarom heb ik voor de master Voeding en Gezondheid gekozen.

Ik volg de specialisatie Nutritional Physiology and Health Status en dat bevalt goed. Ik heb nu een aantal pittige vakken, bijvoorbeeld een vak over fysiologie op celniveau en een over allergieën en intoleranties. We leren welke stoffen in de voeding voor allergische reacties kunnen zorgen. Het meest allergische stofje in appel bijvoorbeeld is een eiwit is dat zorgt voor de afweer van de plant ‒ heel interessant om die link te kunnen leggen.

Wat ik ook leuk vind, is dat je zoveel vrijheid krijgt in je master. Er zijn enkele verplichte vakken, maar daarbuiten kun je veel zelf kiezen. Je wordt trouwens in de bachelor al goed voorbereid op het maken van dit soort keuzes. Ook de studieadviseurs helpen daarbij.”

Studentenleven

“Eigenlijk wilde ik naar een grote stad met een bruisend leven. Maar ja, deze opleiding heb je alleen in Wageningen. Gelukkig ben ik er al snel achter gekomen dat ik hier niets mis. Ik ben actief geweest bij de studievereniging. Verder kun je hier prima sporten en heb je heel veel natuur om je heen. Ik ben nu ook blij dat het hier niet zo massaal is. In Utrecht voelde ik me opgaan in de massa, hier is het persoonlijker. Ik kom altijd wel iemand tegen die ik ken. Dat vind ik heel fijn.”

Toekomstplannen

“Ik werk liever met mensen, dan dat ik alleen maar in het lab sta of met dataverwerking bezig ben. Daarom zou ik graag voor mijn masterthesis in Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoek doen met patiënten. Mijn ideale baan zou zijn om dokters op te leiden over wat voeding tijdens een behandeling kan betekenen. Maar ik sluit een baan als adviseur of vakspecialist ook niet uit. Daarbij wil ik wel vanuit mijn ideaal werken, vanuit mijn passie om mensen gezond te maken.”

Terug naar Studenten vertellen