Studentenverhaal

Student Sonja Warmerdam - MSc Plant Biotechnology

Vanaf de 4e klas was Sonja al op zoek naar een opleiding. “De opleiding biologie leek mij leuk om te studeren. Ik wilde altijd graag iets doen met gezondheid en natuur, maar ik dacht dat die combinatie best moeilijk te vinden was in een opleiding. Toen ik een dagje naar Wageningen was gegaan om daar bij de universiteit te kijken, kwam ik eigenlijk per ongeluk bij Plantenwetenschappen terecht. Ik besefte toen dat die opleiding mij eigenlijk alles kon bieden waarin ik interesse heb. Binnen deze opleiding kon ik nog veel kanten op. Ik heb de gezondheidskant gekozen. Ik was altijd al geïnteresseerd in gezondheid, en met Plantenwetenschappen kon ik de link tussen plant, mens en gezondheid leggen.”

Ik heb tijdens mijn stage gekeken of cyanobacteriën de juiste stofjes kunnen produceren waarvan biodiesel gemaakt kan worden.

“Na mijn bachelor opleiding heb ik gekozen voor de master Plant Biotechnology. In mijn master heb ik extra vakken gevolgd over gezondheid en genetica. Als ik straks klaar ben met mijn studie zou ik graag willen promoveren bij Wageningen University, dus hopelijk komt er een onderwerp vrij waarin ik geïnteresseerd ben. Als dit niet mogelijk is, zou het me ook leuk lijken om in een bedrijf te gaan werken, zolang er maar doorgroeimogelijkheden zijn. Het lijkt me leuk om op een dag zelf een groep te kunnen aansturen.”

Stage bij Genetwister

Tijdens de masteropleiding gaan alle studenten op stage. Sonja is terecht gekomen bij Genetwister. “Genetwister is een klein biotechnologisch bedrijf in Wageningen. Ik wilde graag weten hoe een Nederlands bedrijf in elkaar zit. Deze stageplek heb ik gevonden doordat ik verhalen gehoord heb van iemand die daar werkte.”

Bij Genetwister heeft Sonja aan een project gewerkt om biodiesel te produceren met cyanobacteriën. “Cyanobacteriën zijn groenige, alg-achtige bacteriën. Ik heb tijdens mijn stage gekeken of deze bacteriën de juiste stofjes kunnen produceren waarvan biodiesel gemaakt kan worden. Om de bacteriën deze stoffen te laten produceren, moest ik eerst een extra gen in het DNA van deze bacteriën zetten en ervoor zorgen dat dit gen afgelezen konden worden. Ik heb daarbij veel in het laboratorium gestaan waar ik veel verschillende technieken heb gebruikt en veel heb geleerd. Het sprak mij erg aan.”

Daarnaast was ook het bedrijf zelf leuk. “Zo deden we bijvoorbeeld leuke dingen met het bedrijf . We zijn een dagje naar Maastricht geweest, hebben we een wii-avond gehad en hebben we zowel Sinterklaas als Kerst uitgebreid gevierd. Ook zijn we een aantal keer uit eten geweest. Dat zorgde ervoor dat ik het erg naar mijn zin had tijdens mijn stage.”

Studentenleven

Naast haar studie is Sonja erg actief bij de studievereniging. “Ik heb daar in verschillende commissies gezeten en ik heb een jaar bestuur gedaan als Commissaris Communicatie. Als Commissaris Communicatie heb ik allerlei activiteiten georganiseerd.” Daarnaast is ze ook fanatiek volleybalster. “Ik volleybal bij de studentenvolleybalvereniging en ben ook voorzitter. Als bestuurslid leer je veel mensen kennen en ontwikkel je je eigen kwaliteiten. Dat kan na mijn studie nog goed van pas komen.”