Studentenverhaal

Student Sonny Moerenhout - MSc Plant Sciences

Na het behalen van zijn VWO diploma is Sonny de hbo opleiding Sportmanagement & ondernemen gaan volgen. In het laatste jaar van deze opleiding kwam hij erachter dat dit het toch niet helemaal was. Daarom heeft hij besloten Plantenwetenschappen aan Wageningen University te gaan studeren.

Stage in het buitenland is een echte aanrader.

Studiekeuze

“Mijn ouders hebben een tuinbouwbedrijf, ze telen aubergines. In het laatste jaar van mijn hbo opleiding begon het toch te kriebelen. Ik kwam erachter dat mijn thuissituatie mij meer trok. Na de open dag in Wageningen te hebben bezocht heb ik daarom de switch naar de opleiding Plantenwetenschappen gemaakt.”

Sonny was erg tevreden met de opleiding Plantenwetenschappen. “De opleiding is beter dan ik had verwacht. Het heeft een goede inhoud en er is veel input mogelijk, ook in de studietraject keuze. Ik vond het fijn om zelf een richting te kunnen kiezen, waarin ik me wilde specialiseren. Persoonlijk wist ik al vrij snel dat ik me in de teeltkant wilde gaan specialiseren, met name in de glastuinbouw. Die richting heb ik dan ook gekozen.”

Stage

Voor zijn stage in de masterfase van zijn opleiding Plantenwetenschappen, is Sonny voor 5 maanden naar Nieuw-Zeeland gegaan. Daar liep hij stage bij Gellert Nurseries, een plantenopkweekbedrijf voor glasgroenten als tomaat, komkommer en paprika. Deze planten gaan vervolgens naar telers. Ook heeft het bedrijf een afdeling voor de opkweek van potplanten. “Ik kwam bij deze stage terecht via mijn eigen netwerk, en het was echt een geweldige tijd. Ik heb onderzoek gedaan naar de kieming van tomatenonderstammen. Het opzetten van een onderzoek was daarbij erg belangrijk. In mijn opleiding Plantenwetenschappen heb ik dit diverse keren geoefend en dat kwam me dus nu goed van pas. Daarnaast heb ik ook veel up-to-date kennis, opgedaan in Wageningen, kunnen gebruiken. Door veel up-to-date kennis te hebben loop je altijd voor op de rest van de wereld en daarmee kan je je voordeel doen.” 

Naast zijn onderzoek heeft Sonny ook andere klussen mogen doen op het bedrijf, zoals het bezoeken van klanten met de salesmanager. “Door deze bezoeken kwam ik op schitterende plaatsen in het land waar normale toeristen nooit zouden komen. De diversiteit in de tuinbouw was supergroot in Nieuw-Zeeland, er stonden zowel kleine plastic kassen als ook grote, moderne, glazen kassen die je ook in Nederland kan vinden. Deze diversiteit maakte het zeer interessant, omdat elke klant een andere benadering vergde.”

Ook naast zijn stage heeft Sonny het naar zijn zin gehad in Nieuw-Zeeland. “Het sociale leven was daar fantastisch, ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Elk weekend heb ik een roadtrip gemaakt om het fantastische land te ontdekken, van zon, zee, strand, surfen en dolfijnen tot aan ruig berglandschap, vulkanen en pinguins. Aan die ervaring zal je je hele leven blijven terugdenken.”