Nieuws

Studenten enthousiasmeren voor baan in plantenveredeling

Gepubliceerd op
4 september 2013

Plantenveredelingsbedrijven zitten te springen om goed personeel en Wageningen University (onderdeel van Wageningen UR) leidt deze mensen op. Daarom verzorgen ze samen al vijf jaar lang, met veel succes, de ‘Summer School Green Genetics’, die georganiseerd wordt door Wageningen Academy. Van 26 tot en met 30 augustus 2013 volgden 35 enthousiaste studenten van over de hele wereld colleges over plantenveredeling in Wageningen en namen ze een kijkje in de keuken bij veredelingsbedrijven.

Veel belangstelling voor Summer School Green Genetics

De 35 deelnemers aan de Summer School zijn geselecteerd uit een veel langere lijst aanmeldingen. "Alle studenten hebben een motivatiebrief moeten sturen", vertelt Richard Visser, hoogleraar Plantenveredeling en één van de initiatiefnemers van de Summer School Green Genetics. Deelnemer Lisanne Smulders, student Biomedisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion Hogeschool in Deventer, geeft haar motivatie om deel te nemen: "Onderdeel van mijn opleiding was een stage bij Wageningen UR Plant Breeding. Ik heb toen aangegeven dat ik nadacht over het volgen van een master aan Wageningen University. Prompt kreeg ik een flyer in mijn handen gedrukt van deze Summer School. Dit helpt me te oriënteren of dit echt is wat ik wil. En ik moet zeggen: tot nu toe bevalt het heel goed. De colleges zijn interessant en het is leuk om bij verschillende veredelingsbedrijven rond te kijken", aldus Smulders op de tweede dag van de Summer School.

Deelnemers zijn enthousiast

Het hoofddoel van de Summer School is om de deelnemers te laten zien hoe het is om te werken in de zaad- en plantenveredelingsindustrie. Deze sector heeft dringend goed opgeleide medewerkers nodig en hoopt jonge mensen op deze manier enthousiast te maken voor een carrière in de ‘groene genetica’. Die opzet lijkt geslaagd. Deelnemers aan de Summer School zijn bijzonder enthousiast over de bedrijfsbezoeken. Een groot aantal veredelings- en zaadbedrijven en Stichting Seed Valley dragen de Summer School dan ook een warm hart toe en leveren een bijdrage.

Van heinde en verre

Van over de landsgrenzen komen studenten naar Wageningen om deel te nemen aan de Summer School Groene Genetica. Er zijn Duitsers, Fransen en Grieken aanwezig. En zelfs drie Brazilianen. Deniz Bueno, Thaís Daz’sasso (beide studerend aan de Federal University of Vicosa) en Orlando Maciel (student aan de Federal Rural University of The Amazon), studeren alle drie een jaar aan de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten.

Sponsoring

Naast de inspanningen van Wageningen University om jaarlijks een aantrekkelijk programma neer te zetten, draagt ook het bedrijfsleven bij. Een belangrijke sponsor van de Summer School is het Technologisch Topinstituut (TTI) Groene Genetica, opgericht door het Nederlandse plantenverdelingsbedrijfsleven. Dat topinstituut wordt ontbonden. Maar wat Richard Visser betreft wordt de Summer School Green Genetics gewoon voortgezet, met sponsoring van individuele bedrijven. En wellicht wordt er in de toekomst een kleine vergoeding van de deelnemers gevraagd. Tot nu toe is de Summer School altijd gratis geweest voor de cursisten.