Kenniswerkplaats Den Helder

Nieuws

Succesvolle kick-off Den Helder, Kenniswerkplaats Noord-Holland Noord

Gepubliceerd op
22 februari 2013

Op 6 februari 2013 is in de wijk Nieuw Den Helder in Den Helder het startschot gegeven voor een nieuw project van Kenniswerkplaats Noord-Holland Noord.

Veertig studenten van diverse opleidingsinstellingen kregen tijdens de kick-off een studieopdracht die ze namens de gemeente Den Helder en Woningstichting Den Helder gaan uitwerken in de Kenniswerkplaats. Doel is studenten vroeg in hun studie kennis en ervaring in de praktijk te laten opdoen aan de hand van echte cases. Voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven en overheden wordt kennis van kennisinstellingen toepasbaar gemaakt en bieden de studenten een frisse blik op actuele uitdagingen en problematieken.

Den Helder aantrekkelijker

De kick-off uit twee presentaties: één van Willem Stam (gemeente Den Helder) over de sociaal-geografische geschiedenis van Den Helder en één van Henk van der Veen (Woningstichting Den Helder) over de herontwikkeling van wijken binnen de gemeente. De gemeente en woningstichting hebben de studenten van de Kenniswerkplaats de vraag voorgelegd hoe gebouwen en terreinen die door herstructureringen leeg staan of braak liggen optimaal kunnen worden ingevuld zodat Den Helder aantrekkelijker wordt voor bezoekers en inwoners met speciale aandacht voor kansen die het nieuwe werken biedt.

De studenten gaan de komende maanden vanuit hun eigen, en dus verschillende, disciplines het vraagstuk ‘Tussenruimten’ uitwerken. De veertig studenten zijn afkomstig van Clusius College (opleiding Commercieel Ondernemen), Hogeschool Inholland (Opleiding Management, Economie en Recht) en Wageningen University (Master Landscape Architecture).

Gastcollege

Na de presentaties, maakten de studenten op de fiets een rondje door Den Helder. Zo konden ze met eigen ogen de uitdagingen van de gemeente en de woningstichting zien. Er stond een heerlijke lunch klaar bij Storm aan Zee waar eigenaar Kees Schoemaker nog een gastcollege gaf. Kees belichtte het vraagstuk vanuit de optiek van de ondernemers in Den Helder en de kansen die de kust biedt.

Programma Kenniswerkplaats

Al tijdens de kick-off gingen de studenten aan de slag met het plan van aanpak. De opdrachtgevers kregen eerst een stevig vragenvuur op zich afgevuurd. De komende weken zorgt de Kenniswerkplaats voor inspirerende excursies en masterclasses van ondernemers en experts uit andere gemeenten die voor eenzelfde uitdaging staan. De plannen van aanpak en eerste bevindingen van de studenten Management, Economie en Recht worden op 25 februari 2013 bij de Hogeschool Inholland gepresenteerd (Wildenborch 6, Diemen).