MOOC

Sustainable Tourism: Society & Environmental Aspects

Doe vaardigheden en kennis op om duurzaamheid te stimuleren in de grootste industrie ter wereld: het toerisme! Realiseer je hoe groot dit spannende onderzoeksgebied is, naast de gevolgen van de groei van het toerisme voor maatschappij en milieu.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

vr 12 juni 2020 tot di 2 maart 2021

di 3 november 2020 tot di 6 juli 2021

Datum

di 3 november 2020 tot di 20 april 2021

di 2 maart 2021 tot di 24 augustus 2021

Duur 6 weken, 5-7 uur per week
Locatie Online
Prijs Gratis
Certificaat Lesstof gratis, voeg een geverifieerd certificaat toe voor €87

Over de cursus

Toerisme is nu al een van de grootste industrieën ter wereld en het groeit met een enorm tempo door. De wereldwijd uiterst belangrijke toerisme- en reisindustrie levert een rechtstreekse bijdrage aan de wereldeconomie van 1,4 biljoen dollar. De reis- en toerismesector is wereldwijd goed voor een op de tien banen, en dat aandeel neemt toe.

Doe mee aan deze cursus als je wilt leren waar deze groei vandaan komt en wat de effecten zullen zijn op maatschappij en milieu. Je wordt uitgedaagd om kritischer te gaan kijken naar een industrie waarin alles draait om comfort en plezier.

Ook zul je ontdekken dat toerisme meer is dan alleen een krachtige economische factor. Het milieu op reisbestemmingen wordt aangetast door toeristische activiteiten, en over de hele wereld worden culturen beïnvloed door het toerisme. Het toerisme reageert zeer sterk op wereldwijde veranderingen zoals ander consumentengedrag, economische ontwikkelingen, klimaatverandering, epidemieën en terroristische aanslagen. Het is in feite een complex verschijnsel.

Om de ontwikkeling van het verschijnsel toerisme te onderzoeken en zelf na te gaan denken over deze industrie, maak je in de loop van deze cursus wekelijks kennis met allerlei verschillende inzichten. Hierbij gaat het om historische achtergronden, diverse sociaalwetenschappelijke benaderingen, gemeenschappelijke theoretische constructies, gerelateerde systeemwaarnemingen, en de gevolgen van toerisme voor de maatschappij, de economie en het milieu.

Met wekelijkse reflectieoefeningen word je uitgedaagd om je eigen mening te vormen over een bepaalde toeristische ontwikkeling naar keuze. Je helpt ook anderen door het geven en ontvangen van nuttige feedback over hun kritische reflecties op toeristische verschijnselen.

De gevolgen van Covid-19 (Corona) op het toerisme

De toerisme branche wordt hard geraakt door de gevolgen van de uitbraak van Covid-19 (Corona virus). De gevolgen zijn reeds overweldigend zichtbaar. Hoe gaan we hiervan herstellen? Kunnen we hier uberhaupt helemaal van herstellen? Wat gaat het voor effect hebben op het gedrag van toeristen? Hoe pakken we de draad weer op? Omdat dit zo’n relevante kwestie is zullen we hiervoor ruimte maken in onze toerisme MOOCs, op het discussie platform en in de case studies.

Wat je gaat leren

  • Hoe je toerisme kunt beschouwen als een complex verschijnsel op maatschappelijk en milieugebied
  • Een historisch overzicht van de ontwikkeling van het toerisme
  • Hoe je verschillen in het sociale onderzoek naar toerisme onderscheidt
  • Hoe je je een voorstelling kunt maken van de gigantische omvang en systemische ontwikkeling van het toerisme
  • Analyseren van de wederzijdse verbanden tussen toerisme en de omgeving ervan

Professional Certificate Programme

Deze MOOC en de MOOC Sustainable Tourism: Rethinking the future vormen samen het Professional Certificate Programme Sustainable Tourism.

Je leert meer over de ontwikkelingen in het toerisme en de onderlinge samenhang van toerisme, economie, maatschappij en milieu. Draag bij aan de grootste groeiende economie ter wereld en maak deze groener!

Deze MOOCs kunnen los van elkaar gevolgd worden of als programma.

Maak kennis met de docent(en)