Alumniverhaal

Tineke van der Haven

In 1959 koos Tineke voor de studie Zuivelbereiding en Melkkunde. Nu, bijna 54 jaar later is kaas nog steeds de rode draad in haar leven en zet zij zich in om studenten ook enthousiast te maken voor de studie. "Kaas blijkt veel meer in zich te hebben dan ik ooit had durven te dromen."

Tineke van der Haven, alumna Zuivelbereiding en Melkkunde
De keuze voor Wageningen ligt voor de hand. Melken en kaasmaken zijn me vertrouwd, wat wil je als je op een kaasboerderij opgroeit!
Tineke van der Haven, alumna Zuivelbereiding en Melkkunde

"Zoveel verschillende soorten, op zoveel plaatsen gemaakt, door zoveel monden gegeten. Het is een genoegen om daarmee bezig te zijn. Toch zijn het vooral de mensen die me boeien.

In mijn eerste baan blijk ik studenten enthousiast te kunnen maken voor hun studie. Daarna komt de overstap naar voorlichting in de boerenpraktijk. Nergens kun je vakkennis en ervaring zo goed en effectief combineren. Net als ik destijds, willen ze maar wat graag alles over kaas van hun voorlichters leren. En kaasverkopers zijn niet veel anders, ze zijn onverzadigbaar als je ze wegwijs maakt in de wereld van kaas. In menig buitenland denkt men nog steeds dat kaasmaken een truc is die je even moet weten. De werkelijkheid is anders.

Toch is kaas een wondermiddel, samen denken en samen werken om zuivelproblemen op te lossen, maakt vrienden voor het leven. Het is een middel om culturen te overbruggen. De wereld van kaas is boeiend, die er rondom nog meer. Daardoor heeft mijn rode draad een gouden tintje gekregen!"

Terug naar het alumnioverzicht