Nieuws

Toename broeikasgas positief voor aardappelopbrengst

Gepubliceerd op
27 augustus 2012

De toename van de CO2 concentratie in de atmosfeer kan gunstig werken op de aardappelopbrengst. Dat zei Anton Haverkort van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, op 22 augustus tijdens de tweejaarlijkse Aardappeldemodag in Westmaas. Haverkort: “Uit internationaal onderzoek blijkt dat de meeste andere gewassen niet zo positief reageren op de toename van dit broeikasgas”.

In 2050 zal de CO2-concentratie naar verwachting zijn opgelopen tot met 550 parts per million (ppm). Dat is bijna bijna 50% hoger dan nu. CO2 is voor planten een soort ‘mest’: de plant is voor zijn groei afhankelijk van CO2. Voor aardappels zal de toename van de CO2 concentratie onder de Nederlandse klimaatomstandigheden kunnen leiden tot wel 30% hogere opbrengsten.

Aardappelveld
Aardappelveld

Als gevolg van de toename van de CO2 concentratie loopt wereldwijd de temperatuur op. Voor Nederland zal dat naar verwachting betekenen dat er in 2050 drie extra weken vorstvrij zullen zijn. Daardoor zullen de aardappels eerder gepoot kunnen worden, waardoor ze langer kunnen groeien en produceren. Volgens Haverkort zou dat kunnen zorgen voor nog eens 20% opbrengstverhoging.

De opbrengstverhoging betekent dat dat de Nederlandse aardappel per kilo product aanzienlijk omlaag zal gaan in CO2 footprint. Haverkort verwacht dat die footprint ook sterk omlaag zal gaan dankzij het beschikbaar komen van aardappelrassen met resistentie tegen phytophthora. Daardoor zullen de aardappeltelers immers minder vaak gedwongen zijn om met de trekker het land op te gaan om de ziekte chemisch te bestrijden.