Persbericht

Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting

Gepubliceerd op
7 mei 2013

Tomaten kunnen extra vitamine C bevatten als ze, terwijl ze aan de plant groeien, extra licht krijgen door ze met LEDs bij te lichten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw, in een samenwerking met Philips. Deze samenwerking krijgt verder vervolg in de gezamenlijke faciliteit voor onderzoek naar de toepassing van LED-verlichting in de tuinbouw (IDC LED), die op 16 mei 2013 in Bleiswijk is geopend.

Wageningen UR onderzocht verschillende tomatenrassen en verschillende lichtsterktes. Daarbij gebruikten de onderzoekers speciale LED modules die tussen de planten konden worden gehangen, rondom de trossen tomaten. Die tomaten hangen normaal gesproken in de schaduw, omdat ze tussen de bladeren groeien, een stuk ónder de top van de plant. Dankzij de LEDs kregen de tomaten dus een soort ‘extra zonnetje’.

2011 0726 LED cuvet tomaat 011.JPG

Bij het tomatenras dat het sterkste reageerde, bevatten de tomaten die met LEDs extra belicht waren, tot twee maal zo veel vitamine C als de tomaten die niet met LEDs waren bijgelicht. De verdubbeling van het vitamine C gehalte kon bereikt worden met een extra dosis licht die neer komt op ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag.

Wageningen UR Glastuinbouw heeft het onderzoek uitgevoerd in het kader van het project "Gezond uit de Kas", dat gefinancierd is door het Ministerie van Economische Zaken. Wageningen UR Glastuinbouw heeft bij het onderzoek samengewerkt met Philips; dat actief is op het gebied van LED-verlichtingsinnovaties voor in de tuinbouw.

In onderzoek dat dit jaar is gestart, wordt samen met bedrijven uit de hele tuinbouwketen bij tomaat, en andere groenten en fruit onderzocht of en hoe de voedingswaarde en smaak verbeterd kunnen worden door gebruik te maken van LED-belichting. Onderzoek naar de voorkeuren van consumenten wordt gebruikt voor het bepalen van de focus voor dit onderzoek.

2010 0902 G020.jpg