Nieuws

Tomaten water geven in Amsterdam RAI

Gepubliceerd op
14 november 2013

Tijdens de innovatie estafette in de RAI op 12 november, is de stand van Topsector Tuinbouw- en Uitgangsmaterialen geopend door Saskia Goetgeluk, secretaris van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en door Kees de Gooier, directeur de Topconsortia voor Kennis- en Innovatie (TKI) Biobased Economy en TKI Agrifood.

Enthousiast demonstreerden zij hoe drainwater in de tuinbouw wordt gefilterd tot schoon water. Om de kringloop te sluiten, gaven zij dit schone water vervolgens aan de 11 meter lange tomatenplanten die in de stand stonden, net zoals dat ook in moderne kassen gebeurt

Op de innovatie-estafette lieten kennisinstellingen en bedrijven binnen de verschillende Topsectoren een enorme verscheidenheid aan innovatieve en duurzame initiatieven zien. Wageningen UR Glastuinbouw demonstreerde diverse onderzoeken die samen met het bedrijfsleven worden uitgevoerd. Zo konden de 3000 bezoekers zien hoe waterkringlopen in tuinbouwbedrijven worden gesloten en  hoe tomaten met LED werden belicht om vitamine C gehalte te verdubbelen. Ook zijn er volop tomaten geproefd. De high tech tuinbouw kwam goed aan bod met  demonstraties hoe de DaglichtKas tijdens de teelt energie uit overtollig zonlicht produceert, hoe efficiĆ«nte teeltsystemen op water er uit zien en hoe een robot ziektes zoals botrytis in vroeg stadium kan detecteren en aan kan pakken.