zwemmer

Nieuws

Topsporters en vitamine D

Gepubliceerd op
10 juli 2013

Ruim 150 Nederlandse topsporters werken samen met de afdeling Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, aan een onderzoek naar vitamine D. Vitamine D is een essentieel element in onze voeding.

Zonlicht en regelmatig vette vis eten zorgt ervoor dat iemand voldoende vitamine D binnenkrijgt. In landen zoals Nederland, waar de zon niet veel schijnt, is het eenvoudig om een tekort aan vitamine D te krijgen. Het is belangrijk om dit te voorkomen, omdat vitamine D, samen met calcium, zorgt voor sterke botten. Door de recente ontdekking dat vitamine D ook een rol speelt bij spierfunctie en dus mogelijk van invloed kan zijn op sportprestaties, is onderzoek bij sporters van belang.

Vitamine D onderzoek

Op dit moment wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine D en onder andere spierfunctie. Wageningen University is een onderzoek gestart, D-status genaamd, waarbij wordt onderzocht hoeveel Nederlandse sporters een vitamine D tekort hebben en hoe we dit kunnen verbeteren.

Onderzoeker Evelien Backx licht toe: ‘We doen dit onderzoek met topsporters, omdat onderzoeken met ouderen als doelgroep hebben laten zien dat er een relatie bestaat tussen vitamine D en spierkracht. Met het D-status onderzoek proberen wij er achter te komen hoeveel vitamine D topsporters zouden moeten binnenkrijgen. Er is veel onwetendheid over het gebruik ervan. Sommige topsporters gebruiken nu heel hoge doseringen vitamine D zonder goed te weten waarom. Anderen hebben een tekort. Als we de optimale status eenmaal goed in kaart hebben gebracht, willen we vervolgens onderzoeken wat dit voor hun spierkracht en hun prestaties zou kunnen betekenen.’

Topsport

Ruim 150 topsporters zijn bereid gevonden om mee te werken aan dit onderzoek. Er zitten voetballers, zwemmers, volleyballers en judoka’s tussen afkomstig van allerlei verschillende sportclubs in Nederland. Backx: ‘Of een topsporter bereid is om mee te doen met een dergelijk onderzoek, hangt erg af van de mensen om hem of haar heen. Als een coach, sportarts of diëtiste achter het onderzoek staat, dan lukt het meestal ook om de sporter mee te krijgen.’