MOOC

Tourism and Climate Change

Toerisme en klimaatverandering: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je leren hoe je jezelf en je organisatie strategisch kan positioneren ten opzichte van de effecten van klimaatverandering? Schrijf je in voor de online cursus Tourism and Climate Change. We gaan in op de grootste uitdagingen voor de toerisme sector met betrekking tot klimaatverandering, de bestrijding ervan en adaptatie.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

di 17 maart 2020 tot di 9 maart 2021

di 16 februari 2021 tot di 23 maart 2021

Duur 5 weeks, 2-4 hours per week
Locatie Online
Certificaat Lesstof gratis, voeg een geverifieerd certificaat toe voor €170

Over de cursus Tourism and Climate Change

Klimaatverandering, de opwarming van de aarde, extreem weer, de stijgende zeespiegel; het actuele nieuws lijkt bijna alleen nog maar te gaan over de gevolgen van het veranderende klimaat. Maar ook in onze eigen omgeving en ons dagelijkse leven worden deze gevolgen steeds duidelijker. Klimaatverandering vormt een groeiende uitdaging voor het leven en de mensheid op aarde.

Elke vorm van toerisme draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde en veranderingen met betrekking tot ons klimaat en ecosysteem. Omdat het internationale toerisme sterk toeneemt, bestaan er grote zorgen over hoe dit de wereldwijde klimaatverandering beïnvloedt. We weten dat deze toename zal leiden tot gevolgen op de korte en lange termijn voor het leven op aarde. Zo overstromen tal van eilandbestemmingen en zien we tegelijkertijd hoe andere plekken langzaamaan veranderen in woestijnen. Als het toerisme blijft groeien zoals nu het geval is, is de verwachting dat alleen al daardoor tegen 2070 het percentage woestijnen op onze planeet met 1,5 tot 2 procent zal zijn toegenomen. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen of dat we de manier waarop we gaan reizen in de toekomst moeten heroverwegen.

In deze online cursus gaan we in op de grootste uitdagingen voor de toerisme sector met betrekking tot klimaatverandering, bestrijding ervan en adaptatie. Door deelname aan deze MOOC krijg je bovendien inzicht in je persoonlijke positie en houding ten opzichte van (wat wij aanduiden als) de klimaatnoodsituatie.

Audit of verified track

Je kunt je aanmelden voor een gratis audit traject of upgraden naar een betaalde track. Als je upgradet naar de betaalde track dan krijg je een extra mogelijkheid om je positie te bepalen in diverse debatten over klimaatverandering en kun je je eigen CO2-voetafdruk berekenen. Ook ga je samen met je medecursisten aan de slag met het (her)modelleren van verschillende uitdagingen op het gebied van adaptatie en bestrijding. Deze oefeningen helpen je om te reflecteren en beter te begrijpen wat er op het spel staat en hoe we toekomstige problemen in het toerisme verder kunnen aanpakken. Na succesvol afronden ontvang je tevens een certificaat, uitgegeven door Wageningen University & Research en edX.

De MOOC eindigt met een reeks mogelijke toekomstscenario's voor het toerisme met betrekking tot klimaatverandering, maar we zullen je ook vragen je mening te geven over hoe we deze cursus in de komende jaren verder kunnen ontwikkelen. Op basis van deze gezamenlijke besluitvorming zullen de docenten van de MOOC de inhoud van deze cursus verder uitbreiden om zo goed mogelijk in te spelen op nieuwe uitdagingen en de behoefte aan verdere actie.

Kortom: Schrijf je in voor deze online cursus en ga samen met het succesvolle toerisme team van Wageningen University & Research de uitdaging aan om het toerisme duurzamer te maken en klimaatverandering tegen te gaan.

'Online professional programme' in duurzaam toerisme

Als je deze MOOC interessant vindt, raden wij je aan om ook eens het Professional Certificate Programme Sustainable Tourism te bekijken. Dit is een compleet programma dat is gericht op duurzaamheid in de toeristische sector. Het programma bestaat uit twee online cursussen:

Deze laatste MOOC behoort tot de tien beste MOOC's ter wereld en werd in 2019 genomineerd voor de jaarlijkse edX Prize.

Wat je gaat leren

Door deel te nemen aan deze cursus creëer je bewustzijn en inzicht in:

• De relatie tussen toerisme en klimaatverandering en hoe deze elkaar beïnvloeden
  • Klimaatveranderingsstrategieën met het oog op bestrijding/adaptatie
  • Toekomstige uitdagingen in het toerisme met betrekking tot klimaatverandering
  • Ga je het geleerde toepassen op je eigen/organisatorische situatie
  • Ga je nadenken over je eigen gedrag, je CO2-voetafdruk berekenen en de toekomstscenario's modelleren

Maak kennis met de docenten: