MOOC

Tourism and Climate Change

De CO2 uitstoot en ecologische impact veroorzaakt door toerisme zijn aanzienlijk. Ondanks de sector’s gevoeligheid voor de gevolgen van klimaatverandering, blijft het exponentieel groeien als gevolg van een alsmaar toenemende vraag. Doe mee met de toerisme experts van Wageningen University & Research en leer over de wederzijdse impact tussen toerisme en klimaat. Ga de uitdaging aan en herontwerp de toerisme industrie naar een koolstofarme, duurzame ontwikkeling.
Schrijf je nu in.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

do 22 april 2021 tot za 6 november 2021

di 6 juli 2021 tot di 1 maart 2022

di 6 juli 2021 tot di 30 november 2021

di 2 november 2021 tot di 29 maart 2022

Duur 5 weeks, 2-4 hours per week
Prijs € 165,00
Certificaat Beperkt cursusmateriaal gratis, volledig pakket (inclusief examen en geverifieerd certificaat) €165.
Format Online
Credits Certificaat

Over de cursus Tourism and Climate Change

Toerisme en klimaatverandering, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Van opwarming van de aarde als gevolg van broeikasgassen tot veranderingen in ecosystemen en het verlies van biodiversiteit, van overvloedige neerslag tot droogte. De effecten van klimaatverandering zijn over de gehele wereld duidelijk. Ook al is dit rampzalig voor toerisme, blijft de bijdrage van de toeristische sector aan klimaatverandering aanzienlijk. En, als het blijft groeien zoals nu het geval is, zal toerisme volgens de verenigde naties in 2070 eigenhandig het gehele koolstofbudget van de aarde opgebruiken.

Aan de andere kant heeft klimaatverandering een weerslag op toeristische bestemmingen. Veel kleine eilanden en koraalriffen, bijvoorbeeld, worden bedreigd door stijging van de zeespiegel en stormen. Tegelijkertijd veranderen delen van de wereld in woestijngebied door aanhoudende droogte en watergebruik door toerisme.

Mitigatie en adaptatie strategieën voor toeristische bestemmingen

UNWTO: “de toekomstige weerbaarheid van het toerisme zal afhangen van de sectors bereidheid een koolstof-arme aanpak te omarmen en daarbij de koolstof uitstoot met de helft terug te dringen in 2030.” In het licht van deze uitspraak, richt deze onlinecursus zich op de belangrijkste uitdagingen waarmee de toeristische sector te maken heeft in verband met verregaande klimaatverandering. Samen met andere deelnemers ga je aan de slag om verschillende casussen te (her)ontwerpen in relatie tot adaptatie en mitigatie. Door deze oefening zul je beschikken over een degelijk begrip waarmee je toekomstige toerisme problemen binnen je organisatie voor het voetlicht kunt brengen. Daarnaast leer je meer over je eigen koolstof voetafdruk.

Ga de discussie aan om toerisme duurzamer te maken

Deze MOOC sluit af met een groot aantal potentiële scenario’s voor de toekomst waarop gestemd kan worden. Op basis van de uitslag zal het onderwijspersoneel de cursusinhoud afstemmen op opkomende uitdagingen. Daarnaast wordt je uitgenodigd deel te nemen aan het discussieplatform over duurzame ontwikkeling, zowel tijdens als na afronding van de cursus. Gezien het ontegenzeggelijke effect dat de coronapandemie heeft op toerisme zullen ook corona-gerelateerde vragen gedurende de cursus worden behandeld.

Wat je gaat leren

Door deel te nemen aan deze cursus creëer je bewustzijn en inzicht in:

• De relatie tussen – en wederzijdse effecten van- toerisme en klimaatverandering
  • Mitigatie- en adaptatiestrategieën voor klimaatverandering
  • Toekomstige uitdagingen voor de toeristische sector in relatie tot klimaatverandering
  • Het geleerde toepassen in de eigen situatie of die van je organisatie
  • Reflectie op het eigen gedrag, het berekenen van je reis-voetafdruk en ontwikkelen van scenario’s voor de toekomst

Voor wie

Of je nu werkzaam bent in de toeristische sector, ondernemer of fanatiek reiziger, doe mee aan deze MOOC, waar we kijken welk effect toerisme in de toekomst zal hebben als er niets verandert. Draag bij aan het verduurzamen van toerisme. Schrijf je nu in.

Professional Certificate Programme

Deze MOOC, de MOOC Systainable Tourism: Rethinking the Future en de MOOC Sustainable Tourism: Society & Environmental Aspects vormen samen het Professional Certificate Programme Tourism in Transition: Exploring a Sustainable Future.

Het programma is ontworpen om je een volledig beeld te geven van de toeristische industrie. Uiteindelijk leidt dit tot de ontwikkeling van je eigen visie op duurzaam toerisme. De tweede MOOC is door Class Central beoordeeld als één van de tien beste online cursussen in de wereld, en de derde MOOC werd in 2019 genomineerd voor de jaarlijkse edX® award.

Deze MOOCs kunnen los van elkaar gevolgd worden of als programma.

Maak kennis met de docenten:

//wur.faqtory.nl/widgets/faqpage/c45329e

//wur.faqtory.nl/widgets/categories/669d210f