Uit stro meer vlees en melk

Project

Uit stro meer vlees en melk

Jaarlijks wordt 2.000 miljoen ton stro geproduceerd. Dat stro is beperkt geschikt als voeding voor herkauwers omdat er veel lignine in zit. Wouter Hendriks ontdekte een baanbrekende methode om die lignine af te laten breken. Het resultaat: meer melk en vlees.

Hoe meer lignine een plant heeft, hoe slechter de plant verteerbaar is voor dieren. Bij afbraak van lignine komen waardevolle nutriënten en energie beschikbaar voor herkauwers. Hendriks: ‘Bepaalde schimmels maken enzymen aan om de lignine af te breken, die moet je laten groeien en op het juiste moment aan de herkauwer geven.’

Het is een ingenieus proces van micro-organismen, waar Hendriks boeiend over vertelt. ‘Onze onderzoeksgroep die aan eetbare paddenstoelen werkt heeft de juiste schimmels in huis. Het afbreken moet worden gedaan met een complex van enzymen in aanwezigheid van zuurstof. Zo kan een oesterzwam-schimmel bijvoorbeeld zorgen dat een koe twee keer zo veel energie uit rijstestro haalt. Het is de kunst om de juiste schimmel te koppelen aan het juiste bijproduct, alleen zo worden de waardevolle ingrediënten ontsloten.’

Hendriks betoogt dat er nog veel te doen is voor het zover is. Proeven om de juiste combinaties van schimmel en afval te vinden, onderzoek naar de voederwaarde bij koe, geit, buffel en schaap. Maar ook het ontwikkelen van een praktisch toepasbare methode voor boeren in de tropen en het inkuilproces. ‘Als je kijkt naar de impact die dit teweeg kan brengen, dan kun je een significante bijdrage verwachten aan het voedselprobleem in de wereld, aan het eiwitprobleem en aan de strijd tegen honger. Coöperaties die het stro verzamelen, het proces uitvoeren en boeren die vervolgens ingekuild voer komen halen om hun dieren te voeden. Dat zou het mooiste zijn, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.’

Prof. dr. Wouter hendriks, Hoogleraar Diervoeding
Prof. dr. Wouter hendriks, Hoogleraar Diervoeding

Terug naar alle projecten over wereldvoedselvraagstukken