Teken kunnen een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt

Veel tekenbeten verwacht deze zomer

5 juli 2013

Wie in de zomermaanden lekker naar buiten gaat, doet er goed aan zichzelf geregeld grondig te controleren op tekenbeten. Alleen al in juli 2013 zullen in Nederland naar schatting 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Na een tekenbeet is er een reële kans de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Hoe sneller een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme.

Meld tekenbeten ook op Tekenradar.nl

Tekenbeten kunnen gemeld worden op Tekenradar.nl. Daar is het onderzoek naar teken en de ziekte van Lyme mee gediend. Dit jaar zijn al ruim 3600 tekenbeten gerapporteerd en ruim 600 teken opgestuurd om te onderzoeken op de Lymebacterie. Vorig jaar onderzochten Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en het RIVM ook al ruim 3400 teken. Daarvan bleek meer dan 20 procent besmet te zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Tiendaagse tekenverwachting

Tekenradar.nl geeft onder meer een 'Tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van het nimfenstadium'. Voor de komende tien dagen is de verwachting in heel Nederland ‘hoog’. Ook is per gemeente aangegeven hoeveel mensen er door de jaren heen de Lymebacterie hebben opgelopen.

Beperkte kennis over tekenbeten en Lyme

Desondanks blijkt uit een recente enquête van Wageningen University dat zeventig procent van de mensen die minder dan eens per week in een natuurgebied komen de kans op een tekenbeet dit jaar klein achten. Van deze groep geeft 56 procent wel aan ooit een tekenbeet te hebben opgelopen. Zes op de tien mensen die gemiddeld wekelijks of vaker in een natuurgebied komen verwachten dit jaar wel een tekenbeet op te lopen. Driekwart van deze groep mensen heeft al eens eerder een tekenbeet gehad.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt. Eenmaal in het lichaam, richt de bacterie zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart. De klachten die daaruit kunnen voortkomen, zijn in eerste instantie griepachtige klachten of soms opzwelling van oorlel of tepel. Deze klachten komen vaak binnen een paar weken, maar soms pas drie maanden na de beet. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een aantal maanden goed in de gaten te houden.

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt hoe beter de behandeling aanslaat. In een laat stadium kunnen mensen klachten houden na behandeling, ook als de Borrelia bacterie niet meer aanwezig is. Dit noemt men ook wel het post-Lymeziektesyndroom.