Veilig gebruik van zeewier in diervoeding

Project

Call for partners: Veilig gebruik van zeewier in diervoeding

Wageningen University & Research (WUR) zet een Publiek Private Samenwerking (PPS) project op rondom de veilige toepassing van zeewier voor veevoer van melkvee. We nodigen partners uit de gehele keten uit om deel te nemen aan dit onderzoek.

Zeewier zit vol potentie

Zeewier als nieuwe circulaire grondstof wordt veelvuldig onderzocht voor verschillende toepassingen binnen veevoer, ook binnen Wageningen. Toepassingen zoals een nieuwe eiwitbron, methaanreductie of gezondheidsbevorderende effecten behoren tot de mogelijkheden.

Veilig gebruik

Om toepassingen van nieuwe grondstoffen in de praktijk mogelijk te maken, is het belangrijk om te weten hoe we dit op een veilige manier kunnen doen. Dus hoe veilig zeewier is voor:

  • De dieren
  • Mensen die ermee werken
  • Dierlijke producten zoals melk en vlees
  • Het milieu, als de mest over het land wordt verspreid

Doel: een 'risk-benefit'

Een ‘risk-benefit’, het einddoel van dit project, verschaft objectieve informatie over hoe we zeewieren op een positieve manier kunnen inzetten voor de diervoeding. Deze informatie helpt om de gehele keten, van begin tot eind, verder te ontwikkelen en het maximale te halen uit een nieuwe grondstof als zeewier.

Lever een bijdrage aan dit onderzoek

Wageningen Food Safety Research en Wageningen Livestock Research zoeken partners die ook een bijdrage aan dit project willen leveren. Partners uit de gehele keten van zeewier kwekers, tot mengvoer fabrikanten, zuivel afnemers tot (regionale) overheden worden aangemoedigd contact op te nemen.

Meer weten?

Neem voor juni 2020 contact met op met Wouter Muizelaar. Dat kan via onderstaand formulier, of telefonisch via 0317 487 941.