Veni beurs voor Vera Ros

18 oktober 2011

Vijf jonge onderzoekers van Wageningen UR (university & Research centre) ontvangen een Veni-subsidie van 250.000 euro, voldoende voor drie jaar onderzoek. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend. Dr.ir. V.I.D. Ros is een van hen.

Een virus kan zijn eigen transmissie verhogen door het gedrag van de gastheer te manipuleren. Dit zie je bijvoorbeeld bij rupsen die na infectie met een virus sneller gaan lopen en hoger de plant in klimmen. Dit onderzoek bestudeert het moleculaire mechanisme achter deze manipulatie.

Veni-Vidi-Vici

NWO kent jaarlijks Veni-subsidies toe aan jonge wetenschappelijke talenten die daarmee gedurende drie jaar onderzoek kunnen doen. Het verkrijgen van een Veni-subsidie geldt als een belangrijke stap aan het begin van een wetenschappelijke carrière. Hun subsidieaanvraag is beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. De jonge onderzoekers die de beurs krijgen hebben aangetoond dat zij een opvallend talent bezitten voor wetenschappelijk onderzoek en behoren tot de top van hun onderzoeksveld.

De Veni-subsidie van NWO is een van de drie subsidievormen van de zogeheten Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren onderzoekers) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet door NWO in samenwerking met het Ministerie van OCW, de Koninklijke Academie van Wetenschappen en de universiteiten.