Nieuws

Veni-beurs voor veelbelovend onderzoek naar computationeel drug-discovery platform

Gepubliceerd op
6 november 2020

Acht veelbelovende jonge Wageningse wetenschappers ontvangen een Veni-financiering tot 250.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Een van deze onderzoekers, Mohammad Alanjary, is verbonden aan de Plant Sciences Groep. De beurs geeft hem de kans om gedurende drie jaar zijn eigen onderzoeks-ideeën verder te ontwikkelen.

Het onderzoek van dr. Mohammad Alanjary richt zich op een computationeel platform dat modulair peptidesynthetases ontwerpt en verkent. Het herontwerpen van natuurlijke moleculen is naast uitdagend ook de moeite waard, met mogelijke toepassingen in de landbouw, bio-economie en geneeskunde. Alanjary’s onderzoek heeft als doel nieuwe methoden te ontwikkelen om microbiële metabolieten te herontwerpen op basis van recente structurele inzichten in eiwitfuncties en door het benutten van genoomdata.

NWO selecteerde de winnende onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Landelijk honoreerde NWO 162 ideeën. De aanvragen (1127) werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden.

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.