Nieuws

Veni-beurzen voor vijf jonge Wageningse wetenschappers

Gepubliceerd op
18 oktober 2011

Vijf jonge onderzoekers van Wageningen UR (university & Research centre) ontvangen een Veni-subsidie van 250.000 euro, voldoende voor drie jaar onderzoek. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend.

De vijf talenten die de beurs krijgen, en hun projecten, zijn:

Dr. S. (Sanne) Boesveldt (v), Humane Voeding - Ruiken aan overgewicht

De geur van (vet in) voedsel speelt een belangrijke rol bij eetgedrag. In dit project wordt onderzocht in hoeverre de hersenen van mensen met overgewicht anders reageren op voedselgeuren. Aansluitend proberen de onderzoekers eetgedrag in slanke mensen te beïnvloeden, als model voor overeten.

Dr. R. (Rumyana) Karlova (v), Moleculaire Biologie – Rijpende tomaten

Het rijpen van tomaten wordt gereguleerd door een aantal transcriptiefactoren in samenhang met het hormoon ethyleen in de plant. In deze studie wordt onderzocht hoe regelnetwerken het rijpingsproces van tomaten beheersen.

Dr. ir. V.I.D. (Vera) Ros (v), Virologie - Hoe een virus gedrag manipuleert

Een virus kan zijn eigen transmissie verhogen door het gedrag van de gastheer te manipuleren. Dit zie je bijvoorbeeld bij rupsen die na infectie met een virus sneller gaan lopen en hoger de plant in klimmen. Dit onderzoek bestudeert het moleculaire mechanisme achter deze manipulatie.

Dr. ir. J. (Joris) Sprakel (m), Fysische Chemie en Kolloïdkunde -  Adhesie van dichtbij bekeken

Adhesieve verbindingen spelen een essentiële rol in talrijke biologische en technologische situaties. Dit onderzoek gaat na wat de beperkingen zijn van adhesie om te begrijpen wanneer een plakkerig contact loslaat. Met hoge resolutie en ultrasnelle optische microscopie wordt van dichtbij bekeken hoe dit adhesief falen tot stand komt.

Dr. T. (Tom) Wennekes (m), Organische chemie - Microbiële suikers in de menselijke darm

Op zowel gezonde als ziekteverwekkende microben in onze darmen zitten unieke suikers. De rol van deze microbiële suikers is grotendeels onbekend. Dit onderzoek ontwikkelt een synthese voor deze suikers en een moleculaire gereedschapskist om hiermee hun rol te bestuderen.

Veni-Vidi-Vici

NWO kent jaarlijks Veni-subsidies toe aan jonge wetenschappelijke talenten die daarmee gedurende drie jaar onderzoek kunnen doen. Het verkrijgen van een Veni-subsidie geldt als een belangrijke stap aan het begin van een wetenschappelijke carrière. Hun subsidieaanvraag is beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. De jonge onderzoekers die de beurs krijgen hebben aangetoond dat zij een opvallend talent bezitten voor wetenschappelijk onderzoek en behoren tot de top van hun onderzoeksveld.

De Veni-subsidie van NWO is een van de drie subsidievormen van de zogeheten Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdoctorale onderzoekers) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet door NWO in samenwerking met het Ministerie van OCW, de Koninklijke Academie van Wetenschappen en de universiteiten.