verenpikken, kippen, voer, gedrag

Nieuws

Verdunnen gangbaar voer verbetert gedrag van opfok- en leghennen

Gepubliceerd op
8 maart 2012

Opfok- en leghennen laten meer voergericht gedrag zien wanneer hun voer is verdund met vezelrijke grondstoffen. Het verstrekken van verdunde voeders aan opfok- en leghennen kan daarom wezenlijk bijdragen aan het beheersen van verenpikgedrag en veerschade, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. Vanuit welzijnsoogpunt bevelen de onderzoekers aan om zowel het opfok- als het legvoer te verdunnen tot een niveau van minimaal 7,5%.

Tijdens het onderzoek kregen de kuikens en hennen diverse voerverdunningen (0, 7,5% en 15%), waarbij een deel tarwe en sojaschroot uit het gangbare verstrekte voer werd vervangen door gerst en zonnebloemzaadschilfers. Vanwege de goede vezeleigenschappen is ook een met haverdoppen verdund opfokvoer getest. De onderzoekers hebben in dit onderzoek gekeken naar de technische resultaten, verenpik- en algemeen gedrag, verenschade, maag-darmkanaal kenmerken en strooiselkwaliteit. De hennen hadden hele snavels en zijn gevolgd van 0 tot 40 weken leeftijd.

Met het verstrekken van verdund opfok- en legvoer neemt het voergerichte gedrag van zowel opfok- als leghennen toe. Deze veranderingen in gedragspatroon zijn perspectiefvol, omdat ze bijdragen aan het verminderen van verenpikgedrag en verenschade van opfok- en leghennen. Tijdens de opfokperiode was er ook daadwerkelijk minder veerschade bij de kuikens die verdund voer kregen, maar tijdens de legperiode had voer hier geen aantoonbaar effect meer op. Door het verdunde voer was het gewicht en de eimassa van de hennen lager, maar de verdunning gaf wel een verbetering van de energiebenutting te zien. Deze resultaten tonen aan dat het verstrekken van verdunde praktijkvoeders aan opfok- en leghennen wezenlijk bij kan dragen aan het beheersen van de verenpikproblematiek. Vanuit welzijnsoogpunt bevelen de onderzoekers aan om zowel het opfok- als het legvoer te verdunnen tot een niveau van minimaal 7,5%.

Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en van het Productschap Diervoeder.

Gratis downloaden rapport

Rapport 534 ‘Effect van verdunde praktijkvoeders op de kwaliteit van het verenkleed, gedrag en dierprestaties bij opfok- en leghennen’ door M.M. van Krimpen, G.P. Binnendijk en J.Th.M. van Diepen, Livestock Research Wageningen UR, januari 2012 kunt u hier downloaden.

Marinus van Krimpen, onderzoeker