Promotie

Vetweefsel onderzoeken om vetzucht te verminderen

Overgewicht is letterlijk extra gewicht, met name een grote hoeveelheid overtollig vet in vetweefsel. Hierdoor kan de stofwisseling (metabolisme) in het vetweefsel veranderen zodat er chronische ontstekingen ontstaan. In dit onderzoek hebben we verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op het vetweefselmetabolisme onderzocht zoals dieetsamenstelling, omgevingstemperatuur en zuurstofreductie. Hierbij is de muis als model voor de mens gebruikt.

Promovendus FPM (Femke) Hoevenaars MSc
Promotor prof.dr.ir. J (Jaap) Keijer
Copromotor dr.ir. EM (Evert) van Schothorst
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Fysiologie van mens en dier
Datum

vr 25 april 2014 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Opvallend was de bevinding dat een dieetgeschiedenis van gezond eten of ongezond eten geen invloed heeft op het huidige lichaamsgewicht en het functioneren van het vetweefsel. Dit wordt volledig bepaald door het laatst gegeten voedsel. Voor de mens zou dit kunnen betekenen dat het volgen van een gezond dieet de juiste aanpak is bij overgewicht.

Femke Hoevenaars
As in bread baking, outcomes in physiology depend on the environmental temperature, oxygen availability and resources.
Femke Hoevenaars

Tevens blijkt uit deze studies dat het functioneren van het vetweefsel ook door andere factoren wordt be├»nvloed, soms op onverwachte wijze. Mijn onderzoek laat zien dat het nauwkeurig begrijpen van het ontsporen van vetweefsel van groot belang is om hiermee gepaard gaande ziekten te kunnen voorkomen. Dit is belangrijk  gezien de huidige overgewichtepidemie.

Femke Hoevenaars
Genes permit obesity, but environment determines obesity.
Femke Hoevenaars