Met smartphone kijken in de stal van een collega

Nieuws

Virtueel stalbezoek tijdens de Open Innovatie Dagen op VIC Sterksel

Gepubliceerd op
17 juni 2013

Bezoekers van de Open Innovatie Dagen op Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel op 14 en 15 juni jl. maakten kennis met de nieuwste techniek voor informatieoverdracht. Via
een speciaal type smartphone kan tegenwoordig iedereen eenvoudig virtueel een kijkje nemen in de stal van een collega. Rondleidingen kunnen dan ook op afstand voor groepen worden verzorgd, zonder reistijd, reiskosten en hygiëneprocedures. Deze nieuwe techniek, ontwikkeld door VarkensNET, VIC Sterksel en Wageningen UR Livestock Research, maakt het bij elkaar kijken en ervaringen uitwisselen wel erg eenvoudig.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de ontwikkeling van het Virtueel Bedrijfsbezoek. De hedendaagse techniek maakt het mogelijk om ter plekke in contact te komen met een andere locatie. Dit geldt voor zowel beeld als geluid. Voor studieclubs of netwerken van varkenshouders is dit een ideale tool om ervaringen sneller en gemakkelijker met elkaar te delen. Ook voor scholen wordt het nu eenvoudiger om met de hele klas tijdens de les bij een varkenshouder in de stal te kijken.


Try-Out op VIC Sterksel

De bezoekers van de Open Innovatie Dagen konden, na afloop van de uitgebreide rondgang langs alle innovaties in de stallen, ook nog eens virtueel in contact komen met onderzoekers op locatie op het terrein. Zij konden ter plekke vragen stellen over bijvoorbeeld het nieuwste type biggenstal, de ‘Stable Stable’. Met de camera konden duidelijk de speciaal ingerichte functiegebieden voor spelen, eten, slapen en mesten getoond worden op verzoek van de bezoekers in de tent. De eerste reacties van de aanwezigen waren positief: “Voor onze studieclub zou dit een uitkomst zijn. Wij zitten aan de andere kant van het land, en zo kan toch iedereen een kijkje komen nemen.” Ook waren de bezoekers verrast over de beeldkwaliteit: “Het is net alsof je zelf in de stal staat, het werkt erg prettig. ”

 

Wat is nodig voor het Virtueel Bedrijfsbezoek?

zaal.jpg

In de stal moet de varkenshouder beschikken over een speciaal  type robuuste smartphone met een interne of externe HD camera en speciale communicatiesoftware.  Daarnaast moet de stal uitgerust zijn met een draadloos netwerk met een goede dekking door de stal en voldoende internetsnelheid. De ontvangers aan de andere kant moeten uiteraard ook internet van voldoende kwaliteit hebben en een computer of tv-scherm met geluid. De smartphone draait op het open Android besturingssysteem en zal daarmee in de toekomst met andere toepassingen het standaard apparaat ‘in de achterzak’ van de varkenshouder kunnen worden.