Vogelgriep vastgesteld bij kippen op een bedrijf in Leusden

Nieuws

Vogelgriep in Leusden

Gepubliceerd op
1 juni 2013

Vogelgriep (aviaire influenza, AI) is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Leusden. Dit bedrijf met 11.000 legkippen heeft buitenuitloop. Het gaat om de milde H7N1 variant. Dat blijkt uit analyse van het Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR. Dit is een nieuwe introductie van de H7N1 variant, die het laatst is gedetecteerd in Schore in 2011. Er is dus geen verband met de vogelgriepuitbraken in Lochem en Zeewolde eerder dit jaar of met de recente uitbraken in Duitsland.

Ruiming

Omdat een laagpathogene (milde) H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lokaal vervoersverbod voor pluimvee

Vanaf zaterdag 1 juni om 13.00 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Leusden een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen 11 andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven zullen de komende dagen worden gecontroleerd op vogelgriep.

Pluimvee moet voorlopig binnen blijven

De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciƫle pluimveehouders.

  • Op de website van de Rijksoverheid is de Regeling uitbraak aviaire influenza in Leusden gepubliceerd en een kaart van het 1 kilometergebied Leusden