First International Conference on Global Food Security

Nieuws

Volg Conference on Global Food Security via twitter

Gepubliceerd op
30 september 2013

Technologie is de enige optie om de voedselproductie in de komende veertig jaar te verdubbelen. Niet alleen moeten er meer calorieën geproduceerd worden, het voedsel moet ook rijk zijn aan nutriënten. Dat zei wetenschapper Chris Barrett van Cornell University (Verenigde Staten) op het eerste International Conference on Global Food Security, op maandag 30 september in Noordwijkerhout.

Het International Conference on Global Food Security is te volgen via twitter. Gebruik daarvoor #gfs2013.

Meer met minder, en beter

Aan het mantra 'twee keer meer voedsel produceren, met twee keer minder milieubelasting', wordt steeds vaker toegevoegd dat de kwaliteit van de voeding verbeterd moet worden. De nutritionele waarde moet ook 'twee keer beter'. Tijdens de eerste keynote speeches op de conferentie werd nadrukkelijk gesproken over op 'meer met minder en beter'.

Over de eerste lezing van de dag, van Chris Barrett, twitterde Olive Heffernan (‏@O_Heffernan, freelance wetenschapsjournaliste):

#gfs2013 a 70-100% increase in food demand by 2050 unavoidable so we must increase supply. And technology is only option, says Barrett.

Na Barrett, sprak David Tilman, van de University of Minnesota. Daarover schreef Heffernan:

#gfs2013 Tilman: by intensifying agriculture in poor low yield nations we could reduce future land clearing to 150 million hectares

Aanpassen dieet

Zorgen dat er voldoende nutriëntenrijk voedsel is voor alle negen miljard mensen die de aarde naar verwachting in 2050 bevolken, zonder dat de natuur zo ernstig lijdt onder die toegenomen productie dat landbouwopbrengsten op termijn teruglopen, vergt ook aanpassing van het consumptiepatroon, zei Tilman. Over die uitspraak is eveneens veel getwitterd.

@TCHSunderland, onderzoeker bij het Centre for International Forestry Research, schreef onder meer:
#gfs2013, David Tilman: Shifting to vegetarian/vegan/Mediterranean diets would have major impacts on reducing greenhouse gases

Laura Pereira (‏@laurap18), postdoc aan de Harvard Kennedy School, twitterde:

#gfs2013 David Tilman: starting point for #GlobalFoodSecurity and #EnvSus is a healthier diet of more fruit veg, less meat, more fish

Diversiteit van voedsel en landbouwsystemen

De derde spreker, Meine van Noordwijk van het World Agroforestry Centre, deed de opvallende uitspraak dat de diversiteit aan voedsel groter is dan ooit tevoren, terwijl voedselproductiesystemen steeds meer op elkaar lijken. Ook sneed hij het onderwerp over multifunctioneel landgebruik aan.

#gfs2013 M van Noordwijk: biodiversity paradox- consumers have wider choice of diverse foods whilst farming systems are getting less diverse
Laura Pereira‏ (@laurap18)
Van Noordwijk from @ICRAF : "subsistence farmer is generalist and market oriented farmer is specialist" #gfs2013
Liya Dejene Altaye‏ (@Ldejene)
#gfs2013, MvN: Land sharing/sparing scenarios. Are we better off with mixture of agriculture, forests and other uses or segregation of same?
TCHSunderland‏ (@TCHSunderland)

First Conference on Global Food Security

Het eerste Conference on Global Food Security is georganiseerd door Wageningen UR en Elsevier. Conferentiegangers kunnen in vier dagen tijd vele tientallen workshops bijwonen. Een breed scala aan onderwerpen passeert de revue, zoals duurzame intensivering van de landbouw, reductie van naoogst-verliezen, marktketens, beleid rondom voedselzekerheid op meerdere schaalniveaus, nieuwe voedselbronnen en certificering van duurzaam geproduceerd kwaliteitsvoeding.